'HAVLU HAREKETİ' BÜYÜYOR: DATÇA, BODRUM, AKYAKA...
Çeşme, Bodrum, Ayvalık, Akyaka, Datça'da 'havlu hareketi'yle seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlar, kıyıların halkın olduğunu haykırdı, plajların vatandaşa ücretsiz açılmasını talep etti.
TÜRKİYE'DE "PLAJLAR KİMİN?" TARTIŞMASI BÜYÜYOR
Türkiye, sahip olduğu adalarla birlikte 8 bin 333 kilometre kıyı şeridindeki 551 plajında "mavi bayrak" ile simgelenen temiz denizleriyle tanınıyor. Ancak ülke genelinde özel işletmelere kiralanan plajlarda denize sıfır tesislerin ve şezlong işgallerinin artması, ücretsiz deniz erişimi konusunda tartışmalara yol açıyor. Bu durum bazen mahkemelere taşınırken, aynı zamanda Yunanistan'da başlatılan "havlu hareketi" Türkiye sahillerinde de etkisini göstermeye başlıyor.
DATÇA’DA EYLEM SÜRÜYOR
Bin 479 kilometre kıyı uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kıyısına sahip, 110 mavi bayraklı plajı bulunan Muğla’da halka açık plajların özel sektöre, Muğla’ya Hizmet Vakfı ve 2014’te kurulan MUÇEV (Muğla Çevre Koruma Vakfı) üzerinden kiralanan işletmelerin plajlarda vatandaşa alan bırakmaması tepkileri de beraberinde getirdi. Datça’da kurulan Şezlongsuz Datça İnisiyatifi, “Kıyılar halkındır” sloganıyla 100 gün aralıksız sahilde nöbet tuttu ve protestoya devam ediyor. Datça Kaymakamlığı bu eylemlerin kanuna aykırı olduğunu öne sürerek 812 lira ceza kesti. İnisiyatif üyeleri Datça’daki Özbel Plajı’nın halka açık olduğunu ifade ederek “Plajın arka tarafında otel inşaatı başlatıldı ve sahile şezlong koyuldu. Kıyılarımız her gün işgal ediliyor. Buna karşı bölgede nöbet tutuyoruz. Şezlongsuz Datça istiyoruz. İstediğimiz yerde denize girmek istiyoruz” diyor.
AKYAKA DA AYAKLANDI
Muğla’nın Ula İlçesindeki sakin kent unvanına sahip Akyaka Mahallesi’nde de piknik alanlarınının ve sahilin şezlonglarla işgal edildiğini öne süren vatandaşlar sık sık yürüyüşler düzenliyor. Bölgede STK’lar Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Gökova Orman İşletme Şefliği hakkında, Kıyı Kanunu’na ve orman kampı işletme planına aykırı faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmasının ardından yasal süreç sürüyor.
ESNAF DA DESTEK VERDİ
Bodrum’un kıyı ve plaj işgallerine karşı da mücadele sürüyor. Bodrum’daki protestolara zaman zaman plajların halkın kullanımına açılmasını isteyen esnaf da destek veriyor.
HALK PLAJLARI ÜCRETSİZ
Sağlık Bakanlığı’nın yüzme suyu takip sistemi verilerine göre; Çeşme’de 12 halk plajı bulunuyor. Bodrum’da da 11’i mavi bayraklı toplam 77 halk plajından vatandaşlar ücretsiz faydalanıyor. Plajlarda Bodrum Belediyesi tarafından yerleştirilen 2 bine yakın şemsiye bulunuyor. Marmaris’te 9, Fethiye’de 3 halk plajı bulunuyor.
YASAYA GÖRE YAPI KIYIYA EN FAZLA 50 METRE YAKLAŞABİLİR
Anayasa’nın 43. Maddesi’nde “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkan ve şartları kanunla düzenlenir” deniliyor. Kıyı Kanunu’nun 5. Maddesi’nde “Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir” ifadesi yer alıyor.
KÜLTÜR BAKANLIĞI, ÜCRETSİZ HALK PLAJLARINA YENİ EKLEMELER YAPIYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı, önceden Antalya’da Belek, Kemer-Çamyuva, Çifteçeşmeler (Erez Burnu), Kadriye Manavgat, Muratpaşa-Lara, Bahçecik, Muğla’da Bodrum-İçmeler, Marmaris-İçmeler, Türkbükü ve İzmir Pırlanta gibi bölgelerde ücretsiz plajları halkın kullanımına açmıştı. Bu kapsamda, Antalya'da 2 bin 600 şezlong kapasitesine sahip olan Küçük Çaltıcak plajı da yakında hizmete girecek. Böylece Türkiye'nin sahil bölgelerinde, ücretsiz olarak sunulan 5 yıldızlı halk plajlarının sayısı 35'e yükselecek. Bu plajlarda her yıl ortalama 100 bin kişi ağırlanacak ve toplamda yaklaşık 30 bin şezlong sunulmuş olacak.
Bakmadan Geçme





