• Haberler
  • Muğla
  • Girmeler Höyük Yerleşimi'nde erken Anadolu geni keşfedildi

Girmeler Höyük Yerleşimi'nde erken Anadolu geni keşfedildi

Girmeler Höyük Yerleşimi'nde yürütülen kazılarda bulunan iskeletler üzerinde yapılan antik DNA çalışmasında 'erken Anadolu geni'ne rastlandı.

Girmeler Höyük Yerleşimi'nde erken Anadolu geni keşfedildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Taner Korkut'un başkanlığında ve Prof. Dr. Burçin Erdoğu'nun alan sorumluluğunda yürütülen kazı çalışmalarında Girmeler Höyük Yerleşimi'nde 'erken Anadolu geni'ne rastlandı. 

Kazı alanı sorumlusu Prof. Dr. Erdoğu, Girmeler'deki mağaraların ağzında ve dışında yok edilmiş höyüğün tabanında kazı çalışması yapıldığını söyledi. 

Girmeler'de ilk yerleşimin 14 bin yıl öncesine kadar gittiğini belirten Erdoğu, amaçlarının en erken yerleşim tabakalarını tespit ederek kültürel katmanları anlamak olduğunu kaydetti.

Erdoğu, şöyle konuştu: 

"Girmeler'de milattan önce 9'uncu bin yıldaki insanların yuvarlak planlı kulübelerde yaşadıkları ve ilk defa tarımı denedikleri anlaşılıyor. Avcı toplayıcı bir toplum olmalarına rağmen tarımın da denendiği anlaşılmakta. Bu süreç çok önemli çünkü Batı Anadolu'da buna ilk kez rastlanıyor. Her zaman doğudan batıya bir göç dalgasının olduğu ve ilk yerleşimlerin bu bölgede göç veya kolonizasyon sonucu milattan önce 7 bin yıllarında ortaya çıktığı farz ediliyordu. Girmeler kazısı tamamıyla bu fikri değiştirdi." 

Bakmadan Geçme