Çin'de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 virüsünün küresel salgına dönüşmesinin ardından yeni bir tehlikenin çanları çalmaya başladı. Bilim insanlarına göre insanlığın yeni bir virüs salgını ile mücadelesi başlamak üzere... Bilim insanlarının yaptığı açıklamalara göre yakında baskın tip haline gelebilecek yeni bir koronavirüs varyantı yayılmaya başladı.

YENİ KORONAVİRÜS VARYANTI XEC GÖRÜLDÜ!

TRT'de bugün yer alan BBC kaynaklı habere göre yeni varyant XEC; haziran ayında Almanya'da tespit edilirken İngiltere, ABD, Danimarka ve başka birkaç ülkede daha rastlandı.

SICAK HAVA ACİLLERİ DOLDURDU: İSHAL VE BULANTI VAKALARI ARTIYOR SICAK HAVA ACİLLERİ DOLDURDU: İSHAL VE BULANTI VAKALARI ARTIYOR

Aşıların ciddi vakaları önlemeye yardımcı olacağını söyleyen uzmanlar söz konusu varyantın sonbaharda yayılmasına yol açabilecek bazı yeni mutasyonlarının bulunduğunu aktarıyor.

Buna göre aşıların, son varyantlara karşı daha iyi koruma sağlayacak şekilde güncellendiği ancak Omicron alt varyantlarından ortaya çıkan XEC'in bunlara dahil olmadığı belirtiliyor.

Felaket Kapida Yeni̇ Koronavi̇rüs Varyanti Yayilmaya Başladi! Beli̇rti̇leri̇ Neler

NİSPETEN DAHA FAZLA BULAŞMA İHTİMALİ VAR!

University College London'daki Genetik Enstitüsü Müdürü Profesör Francois Balloux'tan gelen açıklamaya göre XEC'nin diğer son Covid varyantlarına göre "nispeten daha fazla bulaşma ihtimali" olmasına rağmen aşılar yine de iyi koruma sağlayacak. Ancak Balloux'a göre XEC'nin kış boyunca baskın alt varyant haline gelmesi de mümkün.

DAHA YENİ BAŞLADI! YAYILMASINA BİRKAÇ AY VAR...

California'daki Scripps Araştırma Translasyonel Tıp Enstitüsü Müdürü Eric Topol ise XEC'nin yayılmasının "daha yeni başladığını" aktarıyor. Topol Los Angeles Times gazetesine yaptığı açıklamada, "Ve bunun gerçekten tutunup bir dalgaya dönüşmesi birkaç ayı bulacak XEC kesinlikle kontrolü ele alıyor. Bu bir sonraki varyant gibi görünüyor. Ancak geniş çapta yayılmasına aylar var" dedi.

YENİ KORONAVİRÜS VARYANTININ BELİRTİLERİ NELER?

Yeni bir koronavirüs varyantının semptomların soğuk algınlığı veya grip benzeri olduğu öngörülüyor. Bunun yanında hastalarda yüksek ateş, vücutta ağrı, yorgunluk, öksürük veya boğaz ağrısı görülebilir.

Editör: Huri Kaptan