Ekonomi Haberleri

FAHİŞ KİRALARA HÜKÜMET DUR DİYECEK!

Devlet, kira bedellerini indirme konusunda aktif adımlar atmaya hazırlanıyor. Kira zammı konusundaki geniş çaplı düzenlemeler ufukta görünüyor. Yüzde 25 üst limit uygulamasının süresi genişletilecek. Memurlar kira yardımı ile desteklenecek. Fahiş kira zammında bulunanlar için hapis ve para cezası ön görülecek. İşte, milyonlarca kiracı ve ev sahibini alakadar eden hususların detayları…

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, göreve tekrar seçildiklerinde fahiş kira zammında bulunanların “kıskaçta sıkıştıracağız” şeklinde beyanda bulunurken, “Bu manzarayı kabullenemeyiz” demektedir. Erdoğan’ın yönlendirmesiyle yürürlüğe konan çalışmanın çerçevesi belirginleşti. Kiracıları korumak amacıyla geçen yıl başlatılan yüzde 25’lik tavan uygulamasının süresi genişletilecek.

Büyük şehirler öncülüğünde, kiraların oldukça yüksek olduğu illerde, memurlara şehir ve ilçe bazında kira yardımı sağlanacak.

Türk Ceza Kanunu’nda gerçekleştirilecek düzenlemeyle, fahiş kira zammı uygulayan ev sahiplerine hapis ve para cezası getirilecek. Konutların yaşı, büyüklüğü ve niteliği dikkate alınarak bölgesel değer belirlenecek. Mevcut kiracı-ev sahibi sorunları nedeniyle 1 Eylül’den itibaren zorunlu arabuluculuk düzenlemesi devreye girecek.

KIRALAR ZİRVEDE

AK Parti strateji ekibinin belirlemelerine göre, özellikle büyük şehirlerde seçmenlerin en çok dile getirdiği sorunlar arasında yüksek kiralar yer alıyor.

Kira harcamalarının düşürülmesi için Çevre, Adalet, Ticaret Bakanlıkları ve ilgili kurumlar, çok yönlü bir çalışma gerçekleştiriyor. Konutlarda uygulanan kira artış oranlarına getirilen yüzde 25’lik sınır, 11 Haziran 2002 – 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerini kapsıyor. 1 Temmuz tarihine kadar yenilenen kira dönemlerinde yüzde 25’lik sınır uygulanmaya devam edecek.

MEMURLARA KİRA YARDIMI

Büyük şehirlerde memurlara şehir ve ilçe bazında kira katkısı sağlanacak. Yardımdan kamu sektöründe çalışan kadrolu ve sözleşmeli memurlar ile kamu işçilerinin yararlanması öngörülüyor.

Ortalama kira bedelleri ve yaşanılan bölgenin diğer fiyatları göz önünde bulundurularak geçim endeksi oluşturulacak. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere kira bedelleri değerlendirilerek yaşamı kolaylaştıracak, harcamaları düşürecek tutarlar belirlenecek.

KORUMA YASASI YOLDA

Kira artışına yasal bir fren getirecek çalışma Adalet Bakanlığı koordinasyonunda yürütülüyor. Yapılacak yasal düzenlemeyle “hapis, adli para ya da para cezası” seçenekleri olmak üzere 3 alternatif üzerinde duruluyor. Taşınmazın yaşı, metrekare bazında büyüklüğü, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınarak bölgesel değerler belirlenecek.

ARABULUCULUK ZORUNLULUĞU

Devam eden kiracı-ev sahibi problemleri nedeniyle 1 Eylül’den itibaren arabuluculuk zorunluluk haline geliyor. Bu tarihten itibaren kira kaynaklı anlaşmazlıkların tamamı öncelikle arabulucuya gitmek zorunda olacak, daha sonra dava açılabilecek.

Bu dava esnasında kira bedeli yüzde 25 sınırı uygulanmadan belirlenecek. Kira bedeli belirlenirken TÜFE12 aylık ortalamaya göre değişim oranı, kiraya verilen konutun emsal bedeli temel alınıyor.

SÖZLEŞMESİ 10 YILI AŞANLAR

Ev sahibi 10 yıllık sürenin sonunda belirli süreli kira sözleşmesinin bitiminden en az 3 ay önce bildirim yapmak koşuluyla sözleşmeye son verebilir. Sözleşme belirsiz süreliyse, kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra fesih bildirimiyle sözleşmeyi sonlandırabilir. Ev sahibinin bildirimine rağmen konutu boşaltmayan kiracılar hakkında tahliye davası açılabilir.

1 YIL DAHA UZATMA İHTİMALİ

Konut kiralarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin süresi 1 Temmuz’da sona erecek. Geçen yıl haziranda başlatılan bu uygulamanın 1 yıl daha uzatılması planlanıyor.

Bu tarihine kadar yenilenen sözleşmelerde yüzde 25’lik sınır uygulanmak zorunda olacak; düzenleme 5 yılı aşan sözleşmeleri kapsamayacak. Beşinci yılını dolduran ev sahibi kiracısı ile anlaşamazsa kira belirleme davası açma hakkını elde eder.

Kaynak:NormHaber