Lezzet eleştirmenlerinin incelemelerini ve yemekler hakkında yapılan araştırmaları bir araya getiren seyahat rehberi TasteAtlas, dünyanın en iyi sandviçlerini sıraladı. Listede tombik döner üçüncü sırada, kumru ise 67’nsi sırada yer aldı.

1. Shawarma / Lübnan

Marine edilip şişte pişirilen shawarma, kökeni Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanan lezzetli bir Ortadoğu et yemeğidir. İsmini Arapça telaffuzu "çevirme" olan Türkçe kelimenin "çevirme" kelimesinden alan shawarma, etin pişirildiği dönen şişi ifade eder.

2. Bánh mì / Vietnam

Bánh mì, aynı temel malzemeyi paylaşan popüler bir Vietnam sandviç çeşididir.

3. Tombik Döner / Türkiye

Tombik döner veya gobit kebabı, parçalanmış etin pide ekmek olarak bilinen bir yassı ekmeğin içine doldurulduğu bir döner kebap çeşididir. Ekmeğin dışı çıtır, içi yumuşaktır. Bu yemek genellikle müşterinin tercihine bağlı olarak domates, soğan, marul veya diğer çeşitli sebzeler ve soslar gibi ek malzemelerle servis edilir.

4. Meat and Cold Cuts Bánh Mì / Vietnam

Geleneksel bir Vietnam bánh mì sandviç çeşididir. Adından da anlaşılacağı gibi sandviç, dilimlenmiş kızarmış domuz eti, dilimlenmiş domuz göbeği, chả (dilimlenmiş jambon) veya chả lụa domuz sosisi gibi çeşitli Vietnam soğuk etleri, salatalık, mayonez, turşu havuç ve daikon ve bánh mì rulosuna doldurulmuş karaciğer ezmesi ile yapılır.

5. Roasted Pork Belly Bánh Mì / Vietnam

Bánh mì heo quay, ana malzemesi kavrulmuş domuz göbeği olan geleneksel bir Vietnam bánh mì sandviç çeşididir. Domuz eti kalın bir tuz ve baharat tabakasıyla kavrulur. Dilimlenir ve taze pişmiş bir bánh mì rulosu üzerinde servis edilir.

6. Jibarito / Porto Riko

Jibarito, ekmek yerine ezilmiş, kızarmış muzlarla yapılan bir Porto Riko sandviçidir. Sandviç genellikle sarımsaklı mayonez, et, marul, domates ve peynirle doldurulur. Jibarito'nun kökenleri çözülmesi biraz zor çünkü bazıları sandviçin aslen Porto Rikolu bir icat olduğunu iddia ederken, diğerleri 1996'da Chicago'daki Borinquen Restoranı'nda Juan Figueroa tarafından yaratıldığını iddia eder.

7. Panino col polpo / İtalya

Panino col polpo, Bari bölgesinden gelen geleneksel bir İtalyan sandviçidir. Bu sandviç, ahtapot, ekmek ruloları, zeytinyağı, maydanoz, tuz ve karabiberin bir kombinasyonuyla yapılır. Ahtapot yıkanır, zeytinyağı ile fırçalanır ve pişerken zeytinyağı, tuz, karabiber ve maydanoz karışımı ile fırçalanırken közlerde yavaşça ızgara edilir.

8. Tortas / Meksika

Çoğunlukla otantik Meksika malzemeleriyle dolu geleneksel sandviçlerdir.

9. Lobster Roll / Amerika

Istakoz rulosu, pişmiş ıstakoz etinden oluşan ve ideal olarak eritilmiş tereyağı ile gezdirilip uzun sosisli sandviç rulolarına yerleştirilen bir Maine spesiyalitesidir. Ek olarak, sandviç marul, limon suyu, tuz ve karabiber içerebilir. Geleneksel eşlikçiler arasında patates cipsi veya patates kızartması bulunur.

10. Butifarra / Peru

Butifarra, başlangıçta jamón del país (sarımsakla tatlandırılmış biberli jambon), salsa criolla, marul ve aji biberleriyle doldurulmuş çıtır beyaz ekmekten (pan frances, michetta veya ciabbata) oluşan temel Peru sandviçidir.