• Haberler
  • Menteşe
  • Deştin'de yapılmak istenen çimento fabrikasının imar planı iptal edildi!

Deştin'de yapılmak istenen çimento fabrikasının imar planı iptal edildi!

Menteşe'ye bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan'a bağlı Deştin Mahallesi sınırında, Tekağaç mevkiinde kurulması planlanan Sanayi Tesis Alanının 1/5000 ölçekli imar planı iptal edildi.

Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi, Şubat ayı toplantısında, Deştin'de yapılmak istenen çimento fabrikasına ilişkin önemli bir karara varıldı. Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi sınırında, Tekağaç mevkiinde kurulması planlanan Sanayi Tesis Alanının 1/5000 ölçekli imar planının iptali konusu, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın önergesiyle meclise sunuldu. Konu, ilgili komisyona sevk edilerek tüm ayrıntıları ile görüşüldü. Komisyondan çıkan karara göre 1/5000’lik imar planı oy çokluğuyla iptal edildi.

HUKUKİ EKSİKLİKLER VE YETKİ AŞIMI NEDENİYLE İPTAL EDİLDİ

İmar planlarının hukuki eksiklikler taşıdığını ve planlama esaslarına uygun olmadığını ifade eden Başkan Ahmet Aras, Bayır Mahallesi sınırlarında kalan alanın 2007 yılında sanayi tesisi alanı olarak onaylandığını, ancak bu süreçte yetki aşımı yapıldığını belirtti. Aras, bu nedenle, yasal olarak geçerliliği olmayan imar planlarının iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

Deştin'de yapılmak istenen çimento fabrikasının imar planı iptal edildi!

HALK SAĞLIĞI VE DOĞAL YAŞAM TEHLİKESİ

Belediye meclisinin sorumlulukları arasında kentin geleceğini, doğasını, çevresini ve insanı korumak olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aras, "Bu gerekçelerin planın iptali için yeterli olduğunu düşünüyoruz. O yüzden bu önergeyi bizzat şahsen ve tabii ki meclis üyelerimiz ile komisyon görüşleriyle bugün gündeme getirdik." ifadelerinin altını çizdi.

Ayrıca Başkan Aras, fabrikanın faaliyet göstermesi durumunda bölgedeki içme suyu kaynaklarının zarar görebileceği ve bunun halk sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturacağını dikkati çekti. Orman statüsündeki alanların hammadde temini için kullanılmasının Anayasa ve Orman Kanunu'na aykırı olduğunu vurgulayan Aras, fabrikanın tarımsal üretimi olumsuz etkileyebileceği ve bölgedeki doğal yaşamı tehdit edebileceği konusunda uzman raporları bulunduğuna değinerek şunları kaydetti:

"5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7/i maddesine göre sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak çevrenin, tarım alanlarının ve su havzalarının korunmasını sağlamaktır. Büyükşehir Belediyesinin sorumlulukları arasında sayıldığı göz önünde bulundurulduğunda Muğla ili, Bayır Beldesi, Deştin Köyü-Tekağaç mevkiinde değişik parsellerde Sanayi Tesis Alanı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın şehircilik ilkesi ve planlama esaslarına uygunluğunun sağlanmadığı görülmüştür. Bu doğrultuda bahsi geçen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın iptaline oy çokluğu ile karar verilmiştir."
 

Bakmadan Geçme