Muğla Haberleri

DEREKÖY'DE GES TARTIŞMASI: MUĞLA SU İNİSİYATİFİ PROJEYE KARŞI

Muğla Su İnisiyatifi isim grup tarım ve mera alanlarında yapılmak istenen Güneş Enerjisi Santrali'ne (GES) karşı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Korunması gereken Dereköy'e GES panelleri doldurulması kabul edilemez" denildi.

Abone Ol

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Dereköy Mahallesi Kavakderesi mevkiinde yapılması planlanan 20 bin panellik Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesine karşı gerçekleştirilen basın açıklamasını Muğla Su İnisiyatifi isimli grup adına Göğüs Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Sebahat Genç okudu.

Bölgede Bodrum'un özgür akan tek deresinin bulunduğunu belirten Genç, "Biyoçeşitliliği zengin olan bu vadilerde 3 bin yıldan beri doğa ile uyumlu bir yaşam sürdürülüyor. Tarım yapılıyor, narenciye, zeytin, üretiliyor. Hayvanlar dağlarda, meralarda dolaşıyor." dedi.

Genç, Karya döneminden bu yana tarımsal faaliyetlerin yapıldığı Dereköy'ün Bodrum Yarımadası'nın ekosistemi ve tarihi ile özel korunması gereken özgün bir beldesi olduğunu dile getirdi.

20 BİN PANELLİK GES YAPILACAK

Bu özel vadide bulunan mera alanına 20 bin panellik büyük bir GES yapılmasının planlandığına dikkat çeken Genç şunları söyledi:

"Havzanın önemli kısımları şirketlere teslim edilmekte. Yeşil enerji, sürdürülebilir enerji maskesi ardına gizlenerek ortak yaşam alanlarına el koyan sermaye birikimin girişimi olan Rüzgar Enerji Santralleri (RES), Hidroelektrik Santralleri (HES), Nükleer Enerji Santralleri (NES) ve Jeotermal Enerji Santralleri'nin (JES) karşısındayız." 

Genç, enerji üretiminin halkın ihtiyacı için ve toplum yararına çalışacak olan kamu kurumları tarafından kâr amacı güdülmeden yapılması gerektiğinin altını çizerek "Şirket tarafından tarım alanlarına el konularak GES yapılması, hem bölgede yaşayanlar için, hem de Dereköy'ün doğal yapısı, merası ve zeytinlikleri için yıkım olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: Evrensel