Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Dereköy Mahallesi Kavakderesi mevkiinde yapılması planlanan 20 bin panellik Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesine karşı gerçekleştirilen basın açıklamasını Muğla Su İnisiyatifi isimli grup adına Göğüs Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Sebahat Genç okudu.

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN EBEVEYNLERE MÜJDE! GECE KREŞİ PROJESİ BAŞLATILIYOR MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN EBEVEYNLERE MÜJDE! GECE KREŞİ PROJESİ BAŞLATILIYOR

Bölgede Bodrum'un özgür akan tek deresinin bulunduğunu belirten Genç, "Biyoçeşitliliği zengin olan bu vadilerde 3 bin yıldan beri doğa ile uyumlu bir yaşam sürdürülüyor. Tarım yapılıyor, narenciye, zeytin, üretiliyor. Hayvanlar dağlarda, meralarda dolaşıyor." dedi.

Genç, Karya döneminden bu yana tarımsal faaliyetlerin yapıldığı Dereköy'ün Bodrum Yarımadası'nın ekosistemi ve tarihi ile özel korunması gereken özgün bir beldesi olduğunu dile getirdi.

20 BİN PANELLİK GES YAPILACAK

Bu özel vadide bulunan mera alanına 20 bin panellik büyük bir GES yapılmasının planlandığına dikkat çeken Genç şunları söyledi:

"Havzanın önemli kısımları şirketlere teslim edilmekte. Yeşil enerji, sürdürülebilir enerji maskesi ardına gizlenerek ortak yaşam alanlarına el koyan sermaye birikimin girişimi olan Rüzgar Enerji Santralleri (RES), Hidroelektrik Santralleri (HES), Nükleer Enerji Santralleri (NES) ve Jeotermal Enerji Santralleri'nin (JES) karşısındayız." 

Genç, enerji üretiminin halkın ihtiyacı için ve toplum yararına çalışacak olan kamu kurumları tarafından kâr amacı güdülmeden yapılması gerektiğinin altını çizerek "Şirket tarafından tarım alanlarına el konularak GES yapılması, hem bölgede yaşayanlar için, hem de Dereköy'ün doğal yapısı, merası ve zeytinlikleri için yıkım olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: Evrensel

Editör: Haber48 Editör