Muğla Büyükşehir Belediyesi il genelinde kooperatiflerin ve üreticilerin desteklenmesi, bölge halkının kooperatifleşmesinin sağlanması amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Muğla Büyükşehir Belediyesi ile S.S. Datça Yazı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile iş birliği yapıyor. İş birliği kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kooperatife kazandırılan badem işleme makinelerinin tanıtımı ve kooperatif satış mağazasının açılış töreni yapıldı.
Açılış törenine, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, CHP Datça İlçe Başkanı Aytaç Kurt, Belediye Meclis Üyeleri, Kooperatif Başkanı Şafak Işıldak, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
DATÇA BADEMİ VE ZEYTİNCİLİK DESTEKLENECEK
'Datça Bademi ve Zeytinciliği Destekleme Projesi' kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kooperatifin kullanımına 1 Adet Badem Yeşil Kabuk Soyma Makinesi, 1 Adet Badem Kırma Ayıklama Makinesi ile 17 bin m2 zeytinlik verildi. Datça bademinin üretim, işleme, paketleme ve pazarlama süreçlerinin iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak projede ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin bölgede yer alan zeytinliklerinin kooperatif bünyesinde değerlendirilerek zeytin ve zeytinyağı üretimin artırılması, kooperatifçiliğin geliştirilmesi amaçlanıyor.
"BÜYÜKŞEHİR ÖNCÜLÜĞÜNDE, GÜÇ BİRLİĞİ ÇATISI ALTINDA BİRLİKTE ÜRETECEĞİZ"
Yazıköy Kooperatifi Başkanı Şafak Işıldak, açılışta yaptığı konuşmada, Ege'nin en eski kooperatiflerinden biri olduklarını vurgulayarak, "1973'de 300-400 üye ile kurulan Yazıköy kooperatifimiz Ege'nin en eski kooperatiflerinden biridir. Eksikliklerimizi belirledik ve Büyükşehir Belediye'mize destek için başvurduk. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibi kısa sürede taleplerimizi inceleyerek yerine getirdi. Başta Başkanı'mız Dr.Osman Gürün olmak üzere tüm ekibine teşekkür ediyorum. Daha iyi işler yapmak için Büyükşehir Belediye'miz öncülüğünde Güç Birliği çatısı altında köylülerimizin ürettiği ürünleri pazarlamaya, üreticimize kazandırmaya devam edeceğiz. Birlikte çok güzel işler yapacağız "dedi.
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise açılışta yaptığı konuşmada Yazıköy'de 1970'li yıllarda güç birliği, dayanışma ile kurulan kooperatifin zeytinyağından bademe yöresel ürünlerin satışı ve pazarlaması konusunda başarı ile çalıştığını söyledi ve bundan sonra Büyükşehir Belediyesi desteği ile daha önemli çalışmalara imza atacaklarına inandığını belirtti.
"KOOPERATİFLERİN DE BİRLEŞEREK KOOPERATİFLER BİRLİĞİ OLMASI GEREKİYOR"
Açılış töreninde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, göreve geldikleri günden itibaren kooperatifçiliğin, tarımın ve hayvancılığın gelişmesi için çok çaba sarf ettiklerini söyledi. Başkan Gürün, "Kooperatifler birlik beraberliğin, birlikte karar almanın, üretmenin ve adil paylaşmanın en önemli örneklerinden birisidir. O nedenle kooperatiflerin üyelerini mümkün olduğu kadar arttırması ve kooperatiflerin de birleşerek kooperatifler birliği olması gerekiyor. Bizde bu kapsamda önemli adımlar attık. Artık şehrimizde üretilen kaliteli tarım ürünlerinin farklı kooperatifler tarafından bir iş birliği içinde birbirlerinden temin etmelerini ve bu şekilde yerli üreticinin kazancının artmasını sağlamak istiyoruz. Kırsalda ürettiğimiz ürünlerin kıyıda tüketimini sağlamak için bu birlikteliği sağlamalıyız" dedi.
"HER KONUDA KOOPERATİFÇİLİĞİ, TARIMSAL VE HAYVANSAL ÜRETİMİ DESTEKLİYORUZ"
Kooperatiflerde kadın üyelerin fazla olması ve kadınların üretime katılmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan Gürün, kadın elinin değdiği yerde o işin muhakkak iyi gideceğini söyledi. Her konuda kooperatifçiliği, tarımsal ve hayvansal üretimi desteklediklerini vurgulayan Başkan Gürün, şunları söyledi:
"Önceden Muğla'nın ana sektörü denildiği zaman turizm akla gelirdi. Ancak bizim nüfusumuzun yüzde 55'i tarımsal alanda yaşıyor. Bu nedenle git gide düşen tarımsal üretimi arttırmak için vatandaşlarımızın tekrar toprağa dönmesini sağlamalıyız. Bunun için de oradan kazanç sağlamasını temin etmemiz lazım. Önümüzdeki yıllarda kente göçmüş olanlar tekrar kentten köye dönecek hale gelecek ve toprağına sahip çıktığında daha çok kazanacak, daha çok mutlu olacak. Biz çağdaş yöntemlerle üreteceğiz. Çalışmalarımız ile dönüm başına veya hayvan başına elde ettiğimiz geliri yüksek seviyeye çıkaracağız. Hem tarımla ilgili yeni alanları işlemeye hem de hayvancılıkla ilgili hayvan sayımızı yükseltmeye çalışacağız."
Kaynak: ANKA