DALKO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ARİF YALILI: YILLIK 300 BİN KİLO KAPASİTEYE SAHİBİZ
Haber48'de Öne Çıkanlar'da bugün Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi (DALKO) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Yalılı, DALKO'yu ve DALKO'nun faaliyetlerini Haber48 Gazetesi'ne anlattı.
Köyceğiz Gölü’nün mineral zenginliğinden beslenen kefal, levrek ve sazan balıklarının üretimini gerçekleştirip sadece iç pazarda değil dış pazarda da satışa sunarak ülke ekonomisine önemli kazançlar sağlayan Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi (DALKO) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Yalılı Haber48 Gazetesi Özel Yayınına konuk oldu.
Dalyan adı nereden geliyor?
Önce bulunduğumuz kasabanın yani Dalyan’ın adının nereden geldiğine ilişkin kısa bir bilgi. Kelime anlamı “balık tuzağı” olan dalyan beldeye de ismini veriyor.
Tarihsel süreçte atlatılan badireler
“1971 yılından bu yana üretim faaliyetlerini sürdüren DALKO, yaşadığı çalkantılı dönemleri artık geride bıraktı” diye sözlerine başlayan Yalılı, 1986 yılında çatısı altına girdiği DALKO’da uzun yıllar çeşitli kademelerde görev aldığını, 2002 yılında ayrıldığı dönemden 2017 yılına kadar kooperatifin ciddi badireler atlattığını söyledi. Yalılı, “2017 yılında milyonlarca liralık borçla yönetimini üstlendik. Sonrasında ciddi bir uğraş vererek burayı dalyancılıkla uğraşan ülkenin en büyük oluşumu haline getirdik. Günlük 15 bin kilo üretim kapasitesine sahip bir yapı oluşturduk” dedi.
Ürün çeşitliliği ve gelen ödüller
Yurtiçi ve yurtdışı pazarlara canlı sevkiyatının yanı sıra dünyaca ünlü havyar üretimini de buradan gerçekleştirdiklerini ifade eden Yalılı, uluslararası çapra ödüller almanın haklı gururunu da şu sözlerle dile getirdi: “İtalya’da 80 ülkenin katıldığı bir yarışmada DALKO havyarı birincilikle ödüllendirildi. Hatta o yarışmada karşı komşumuz Yunanlılar bile elleri titreye titreye de olsa oy verdiler bize. Türkiye’de en lezzetli kefalleri bizim ürettiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Köyceğiz Gölü’nün mineral zenginliği ile beslenen kefal, levrek, yayın ve sazan balığı üretiminde yıllık ortalama 300 bin kilo üretim kapasitesine sahibiz. Ama biz bu üretimi milyon kilolara çıkartmak için çalışıyoruz.”
Daha iyisi için ne yapılmalı?
Başta Körfez ülkeleri olmak üzere Avrupa’da pek çok ülkeye ürün satışı yaptıklarını ifade eden Yalılı’ya göre kooperatiflerin yaşaması ve daha ileri gitmesi için bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor.
Bakmadan Geçme





