Türkiye'de onlarca acı örnek, çok büyük toplu can kayıpları ve onlarca acı yaşanmasına rağmen ne yazık ki toplum olarak deprem konusunda akıllanmıyoruz. Dalaman'da bir apartmana kaçak kat çıkıldığı halde ne yapana dur deniliyor ne de o katta oturanlara çık...

Muğla, Türkiye'nin deprem açısından en tehlikeli ve aktif fay hattı üzerinde bulunan 18 ili arasında yer alıyor. Budur-Fethiye, Gökova, Muğla-Yatağan ve Milas fayları Muğla'nın aktif 4 fayı olarak biliniyor.1. Derece Deprem Bölgesi olan Muğla aynı zamanda il sınırları içinde yer almayan Ölüdeniz Fayı ve çevresindeki Helenik Yay veya Gökova Fay Zonu gibi tehlikelerle de yüz yüze.

DALAMAN'DA KAÇAK KATLI APARTMAN!

Tüm bu tehlikeler doğrultusunda, normalde olması gereken Muğla halkının deprem konusunda oldukça bilgili ve hassas, yönetimlerin ve yerel kurumların disiplinli ve sıkı denetimler gerçekleştiren bir tutum içerisinde olması gerekiyor. Ancak, edinilen bilgiye göre, Muğla'nın Dalaman İlçesi Merkez Mahallesi Çağlayan Caddesi No:188'de bulunan apartmanın üst katının kaçak olduğu iddia edildi. İhbar yoluyla iletilen bu bilginin, aslında çevredeki vatandaşlar tarafından da bilindiği ve tedirginlik yarattığı öğrenildi.

Apartmandaki kaçak katın, binanın statik hesaplarını alt üst ettiğini belirten uzmanlar, apartman temeline aşırı yük bindiren kaçak katın büyük bir tehlike yarattığını ifade etti. Dalaman'da bulunan kaçak katlı Şahiner Apartmanı, olası bir göçme durumunda çevredeki binalar, sokak, yoldan geçen insanlar ve apartman sakinlerine tehlike saçmaya devam ediyor.

"İNSAN CANI PARAYLA SATIN ALINAMAZ"

Dalaman Belediyesi ve Muğla İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından binanın incelenmesini isteyen vatandaşlar, kaçak katın ya da telafi edilemeyecek bir zarar gördüyse apartmanın kontrollü olarak yıkılmasını istiyor. Çevre sakinleri, bu katı yapan, yaptıran ve denetiminden sorumlu tarafların da yargı önünde hesap vermesi gerektiğini söyleyerek, insan canının parayla satın alınamayacağını belirtti.

MUĞLA'DA EN YÜKSEK DEPREM 7.2 OLACAKTIR

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin ardından; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Dr. Murat Ersen Aksoy, 4 aktif fay hattı olan Muğla bölgesinin görebileceği en yüksek deprem ölçeğinin 7,2 olacağını açıkladı.

RIZA VE YASAL İZİN ALINMADAN YAPILMIŞ

Muğla'nın Dalaman ilçesindeki Şahiner Apartmanı'nın kaçak olduğu belirtilen üst kattı, hiç kimsenin rızası ve yasal izinler alınmadan yapılmış. Plansız ve kaçak inşa edilen binalar veya binalara yapılan eklemeler, ucuz ve eksik malzeme kullanımı, yapısal zayıflıkların göz ardı edilmesi ya da bu zayıflıklara neden olacak düzenlemelerin yapılması gibi sebeplerden dolayı her yıl ülkemizde binlerce insanımız hayatını kaybederken hayatta kalanlar büyük maddi kayıplar yaşıyor.

Muğla'daki deprem tehlikesi ve aktif faylar ortadayken sadece Dalaman'da değil tüm ilçelerde, il yönetimleriyle koordine olarak sıkı denetimler yapılması, hızlı müdahale ve caydırıcı cezalar uygulanması gerekiyor. 

MUĞLA'DA SON BÜYÜK DEPREM 500 YIL ÖNCE!

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Dr. Murat Ersen Aksoy, "Muğla-Yatağan fayı son depremi bundan 500 yıl önce meydana geldi. Bu da oldukça uzun bir süre sayılır. Buradaki faylar daha yavaş çalışan bir fay sistemleri. Bu fayların yeniden yıkıcı bir deprem üretmek için ihtiyaç duydukları süre biraz daha uzun olabiliyor. Fakat bunları sayısal olarak daha tanımlayamadık." diyor.

7 büyüklüğünün altında ise 1941 ve 1944 yıllarında meydana gelen yaklaşık 6 büyüklüğünde iki ayrı deprem bulunuyor. Yakın tarihte yaşanan bu depremler dahi bilinçsizce ve insan hayatını hiçe sayarak yapılan kaçak yapıları yıkmaya yetecek veya yıkılma noktasına getirecek güce sahipken 7 ve üzeri bir depremin sonuçları...

Ülkemizin güvenliği, geleceğini ve insanlarımızın canını korumak adına acilen harekete geçilmeli ve kaçak yapılarla mücadele edilmelidir. Bu mücadelede, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Muğla Valiliği ve tüm ilçe belediyeleri sorumluluklarını yerine getirmeli ve aktif rol almalıdır.