Muğla'nın Dalaman ilçesine bağlı bir birinden güzel  ve paha biçilemez koylarımızdaki kaçak yapıları, işgal, çevre katlimı, kaçak iskele ve rant düzenini uzun süredir gündeme taşıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da "Yeşil Vatan" adını vererek seferberlik başlattığı ve uzun süredir mücadele ettiği kaçak yapılaşma, betonlaşma durumu karşısında yerel yönetim ve/veya yerel idari kurumların, yetkililerin etkisizliği, sessizliği veya bazı durumlarda hamle yapmada gecikmeleri tepki çekiyordu. 

Edinilen bilgilere göre, 29 Mart 2022 Salı günü Muğla İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı JASAT ekipleri tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'ne yapılan operasyon sonucu bölgedeki orman ve koylar üzerindeki yolsuzluk, rant ve kanuna aykırı işlemler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Düzenlenen operasyonda elde edilen çok sayıda bilgi ve belgeyi inceleyen yetkililerin titiz çalışması, operasyonun ve sürmekte olan davanın direkt konusu olmasa dahi bölgedeki rantı gün yüzüne çıkarıyor. 

Muğla'nın ve Türkiye'nin en önemli deniz turizmi noktalarından biri olan Fethiye-Dalaman kıyı şeridi, barındırdığı cennet niteliğindeki koylar ile dünyaya nam salmış eşsiz bir bölge. Bölgedeki Dalaman'a bağlı koylarda kaçak yapılaşma, kaçak iskele, resmi olmayan evraklar ile kaçak yapılara resmiyet kazandırma girişimi gibi birçok olay da yine JASAT ekiplerinin düzenlediği operasyondan sonra ortaya çıkmıştı. Yaklaşık 2 yıldır tüm baskılara rağmen haberleştirdiğimiz bu olaylar hakkında nihayet somut gelişmeler yaşanıyor.

Dalaman'a bağlı Göbün, Martı, Akbük, Taşyaka, Küçük Sarsala, Boynuzbükü gibi koylarda kaçak olmasının yanı sıra "Marina" gibi işletilen ve büyük rant sağlanan iskeleler Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı ekipler tarafından tek tek denetlenerek tespit edildi ve Dalaman Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından tutanak tutularak yıkılmak üzere mühürlendi. Yapılan incelemelerde, kıyı kenar kanununa aykırı işlemler yapıldığı tespit edildi. Koylara yapılan kaçak iskelelerin, denize demir kazıklar kaçılarak ve üzerinin ahşapla kaplanması suretiyle inşaa edildiği belirlendi. Koylarda bulunan resmi yapıların haricinde, vaziyet planında yer almayan birçok değişiklik yapıldığı ve ek yapılar inşaa edildiği biliniyor. Yapılan kaçak iskeleler ise yönetmelik gereği herkese eşit ve açık olması gerekirken, işletmeciler tarafından özel marina gibi işletilertek hem bölgedeki yasal marinaların zarara uğratılıyor hem de kayıt dışı gelir elde ediliyordu. İşletmecilerin yönetmelik, yasa ve mevzuatlara aykırı olarak haksız kazanç elde ettikleri kaçak iskelelerin, tanınan yasal sürenin ardından yıkılacağı öğrenildi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimat vermesi sonucu sezon başı koylarda denetim yapılmış ancak sadece göstermelik olarak 2 koyda yıkım işlemi gerçekleştirilmişti. Diğer koylarda bulunan kaçak yapı ve iskeleler ise işletilmeye devam ederken yıkım işlemlerinin sezon sonuna bırakıldığı iddia edilmişti. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı ekiplerin rantçılara süre tanımaması çevrecileri ve vatandaşları sevindirirken önümüzdeki süreçte benzer işlemlerin de yapılacağının sinyalini verdi. 

Adı gıda sahtekarlığına karışan Dalaman Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden basın açıklaması! Adı gıda sahtekarlığına karışan Dalaman Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden basın açıklaması!

Editör: TE Bilisim