DALAMAN VE GÖCEK KOYLARI DOSYASI ARALANDI

İki gündür hem sosyal medya hesaplarımızdan hem de Haber48 ekranlarından duyurusunu yaptığımız bir dosyayı aralıyoruz. Muğla'nın Dalaman ve Göcek sınırları içerisinde yer alan Göbün, Akbük, Taşyaka, Boynuzbükü ve Küçük Sarsala koylarındaki kaçak ve imara aykırı yapılar ve sözleşme süresi dolan işletmelere ilişkin, Dalaman'da yaşayan Kubilay Uslu ve Haber48 Gazetesi İstihbarat Şefi Salim Alan açıklamalarda bulundu.

DALAMAN VE GÖCEK KOYLARI DOSYASI ARALANDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla'nın Dalaman ve Göcek sınırlarında yer alan dünyaca ünlü Göbün, Akbük, Taşyaka, Boynuzbükü ve Küçük Sarsala koyları ile ilgili hazırlamış olduğumuz canlı yayında, Dalaman'da yaşayan ve konuyu yakından takip eden Kubilay Uslu elindeki bilgi ve belgeleri sundu. Kubilay Uslu yaptığı açıklamada; "Yapılan iş ve işlemlerin usulunüne uygun yasa ve yönetmeliğe uygun yapılmadığını gördüğüm için yapılan yanlışların düzeltilmesi için bu konuda vatandaşlık görevimi yerine getiriyorum." dedi. Uslu, Reşat Güngör ile yaptığı röportajda "Dalaman Orman İşletme Müdürlüğünün, Mülkiyetinde bulunan Taşyaka, Göbün, Akbük ve Küçüksarsala C Tipi Mesire yerlerine ait yapılan İş ve İşlemlerin Yasaya ve yönetmeliğe aykırı yapıldığı hakkında ve yanlış yapılan bu işlerin düzeltilmesi için 08/09/2022 tarihinde Haber48 Gazetesi ile bir röportaj yapmıştık." diyerek geçtiğimiz aylarda yapılan diğer röportajı hatırlattı. 

Uslu; "Haber48 Gazetesi ile yapmış olduğumuz röportaj tarihinden bugüne kadar geçen sürede, İhbar’da bulunduğum hiç bir konunun üzerine gidilmediğini, üzerine gidilmediği gibi adı geçen İşletmelerde yapılan Kaçak Yapılara ait Yapı Kayıt Belgesi almak suretiyle, İşletme sahiplerinin mükafatlandırıldığı, ayrıca Kira Bedellerini ödemeyen bu İşletme sahiplerinin adına yapılan Kira Sözleşmelerinin iptal edilerek bu işletmecilerin sahadan çıkarılması gerekirken, yeniden süre uzatımına gidilerek bu işletme sahiplerinin adına yeniden bir 5 yıl daha Kira Sürelerinin uzatılması Teknik Şartname ve Sözleşmeye aykırıdır." dedi. 

Kubilay Uslu Göbün, Akbük, Taşyaka, Boynuzbükü ve Küçük Sarsala koyları ile ilgili yaptığı açıklamasını şu şekilde sürdürdü; "Yukarıda ifade ettiğim hususlara ait yapılan bu işlerin, yasa ve yönetmeliğe, nasıl aykırı olduğuna dair bazı bilgi ve belgeleri siz sayın vatandaşlarımıza sunmak istiyorum.

1- Taşyaka, Göbün, Akbük ve Küçüksarsala isimli işletmelerin pazarlık usulü ile ihale edilmesinden sonra Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü ve Muğla’ya Hizmet Vakfı arasında 14/07/2016 ve 02/07/2021 tarihleri arasında yapılan Kira Sözleşmesine ait bugüne kadar olan toplam Kira Bedellerinin tahsil edilmesi sağlanmadan, Orman Genel Müdürlüğünün 02/0/7/2021 tarih ve 1552366 Sayılı Olurları gereği, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 51.(g) Maddesi gereği pazarlık usulü ile eski işletmecisine (SÜRE UZATIMI)’na  5 yıl süre ile İKİNCİ BİR DEFA SÜRE UZATIMINA GİDİLEREK kiraya verilmesi ve sözleşme yapılması Teknik Şartname ve Sözleşmeye aykırıdır.

2- Mesire Yerleri Yönetmeliği teknik şartname ve sözleşmesine göre C TİPİ MESİRE yerlerinin ONAYLI VAZİYET PLANI olmadan İhaleye konu edilemeyeceği hakkında bir hüküm var iken bu hüküm görmezden gelinmiş ve,

1.Derece Doğal Sit Alanı, Özel Çevre Koruma ve 3621 Sayılı Kıyı Kanunu kapsamında bulunan ve ihale edilerek kiraya verilen tüm mesire yerlerinde kaçak yapı’lar yapılmış ve burada bulunan yapı’lara ait  Onaylı Vaziyet Planı bulunmadığı içinde İmar Kirliliğine neden olunmuştur.

2- Mesire Yerleri Yönetmeliği teknik şartname ve sözleşmesinde süre uzatımına gidilemeyeceği yönünde bir Hüküm var iken,  kira süresi sona eren işletmeler ile süre uzatımına gidilerek yeniden yapılan kira sözleşmeleri şartname ve sözleşmeye aykırıdır.

3- Sözleşme süresi boyunca, Kiraya verilen mesire yerlerinin teknik şartname ve sözleşmesi gereği her 5 yılın sonucunda belirlenen taahhütlerin yerine getirilip getirilmediği işletme müdürlüğünce kurulacak işletme müdür yardımcısı, ilgili işletme şefi ve saymandan oluşan komisyonca belirlenecek, taahhütlerin yerine getirildiğinin tespiti halinde, sözleşmenin devamına; taahhütlerin yerine getirilmediğinin tespiti halinde ise sözleşmenin tek taraflı feshine İşletme Müdürlüğünce karar verileceğine dair bir hüküm var iken, bu hüküme dair hiçbir işlem yapılmamıştır.

4- Kiraya verilecek olan C Tipi Mesire yerlerinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabii olup Döner Sermayeli Kuruluşlar ve İhale Yönetmeliğinin 29/a maddesine KAPALI TEKLİF USULÜ ile yapılacağına dair bir hüküm var iken, yeni yapılan Kira Sözleşmesinin pazarlık usulüne göre ihale edilerek yapılması teknik şartname ve sözleşmeye aykırıdır."

Kubilay Uslu açıklamasını şu cümlelerle sonlandırdı; "

Yetkili kurumlara defalarca şikayet ettiğim halde, hiçbir işlem yapılmayan ve şikayet konusu olayın görmezden gelinmesi ile ortaya çıkan imar kirliliği ve sit alanında yapılan izinsiz uygulamalara ait,

Boynuzbükü yat mola gazinosunun bulunduğu yerde yapılan kaçak yapı ve tesisler ile, onno restaurant isimli işletmeye ait iskele ile, taşyaka, göbün, akbük ve küçüksarsalada bulunan işletmelere ait  devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerde yapılan kaçak iskelelerin yıkılması ve ortaya çıkan molozların muğla büyükşehir belediyesinin belirlediği atık sahasına taşınarak, biz görüntünün sahadan uzaklaştırılmasını, muğla büyükşehir belediye başkanlığına, çevre şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğüne ve dalaman belediye başkanlığına ihbarda ve şikayette bulunarak,

Yasa ve Yönetmeliğe uygun davranmayan ve suç işleyen kişilerede buradan seslenmek istiyorum,

Hiç kimse benim burada şu adamım var, burada bu adamım var demesin veya nüfuslu kişilerin üzerinden suç olan işlere kılıf uydurmaya çalışmasınlar, çünkü yasa ve yönetmelikler uygulanması için çıkarılır, kişiye özel olmadığı için herkes kanun karşısında eşit sayılır, Adalet ve Hukukun yerinde ve zamanında tesis etmesi için her zaman elimden geleni yapacağım."

Kubilay Uslu'nun ardından Reşat Güngör'un sunduğu canlı yayına Haber48 Gazetesi İstihbarat Şefi Salim Alan konuk oldu. Salim Alan canlı yayında yaptığı açıklamalarda  Göbün, Akbük, Taşyaka, Boynuzbükü ve Küçük Sarsala koyları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Haber48 Gazetesi'nin uzun yıllardır koylar ile ilgili yasa ve yönetmeliklere aykırı yapılar ile ilgili haberler yaptığı hatırlattı.

Salim Alan 2019 yılında Dalaman Karacaağaç'ta başlayan ve Göcek'e kadar ulaşan orman yangını ile bilgi verdi. Alan, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı "2019 yılında Dalaman Karacaağaç'ta başlayıp Göcek'e kadar ulaşan bir orman yangını yaşanmıştı. O tarihte dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir'li konuyu yakından takip ederek açıklamalarında yangınlar dolayısıyla 350-400 hektarlık bir alanın yangından etkilendiğini söylemişti. Yangının üzerinden geçen 2 buçuk yılın ardından 2022 yılının Mart ayında Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'ne bir operasyon yapıldı. Operasyonun ardından 2019 yılında yaşanan yangın ile ilgili incelemeler yapması için müfettişler görevlendirildi. Müfettişlerin yapmış olduğu incelemeler sonucunda yangından etkilenen alanın açıklandığı gibi 350-400 hektar olmadığı, yangından yaklaşık 1500 hektar alanın etkilendiği ortaya çıktı."

Salim Alan konuk olduğu canlı yayında şu ifadelere yer verdi; "29 Mart 2022 tarihinde Muğla İl Jandarma Komutanlığına bağlı JASAT ekipleri tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğünde dönemin Dalaman Orman İşletme Müdürü, Müdürlükte görev yapan 2 işletme şefi, 1 kooperatif başkanına yönelik şafak operasyonu yapıldı. Operasyonun ardından JASAT ekipleri ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından görevlendirilen bilir kişiler Dalaman ve Göcek sınırlarında yer alan Akbük, Göbün, Taşyaka, Küçük Sarsala ve Boynuzbükü koylarında incelemeler yaptı. Yapılan incelemeler sonucunda koylarda çok sayıda kaçak yapı olduğu, yapılara ilişkin yapı kayıt belgelerinin olmadığı, hazırlanan yapı kayıt belgelerinin usule aykırı olduğu, vaziyet planlarının sahte olduğu ve Boynuzbükü Yat Mola Gazinosunun ruhsatının sahte olduğu ortaya çıktı. Biz Haber48 Gazetesi olarak bu konulara ilişkin haberler yaptık, koylarla ilgili usulsüzlükleri defalarca gündeme taşıdık.

Dalaman ve Göcek sınırları içerisinde yer alan bu koylar birinci derece doğal sit alanı ve özel çevre koruma bölgesi. Sit alanlarına yapı kayıt belgesi verilemez. Yani Mesire Alanı Yönetmeliğine göre şu an koylarda bulunan ve sonradan yapılan yapıların hepsi yönetmeliğe aykırı. Haber48 Gazetesi bunu Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'ne yapılan operasyonun ardından yaptığı haberlerde gündeme getirmişti. Ayrıca Kara yolu ulaşımının olmadığı, sadece deniz ulaşımının bulunduğu Akbük, Göbün, Taşyaka ve Küçük Sarsala Koyları denize sıfır oldukları için yapılan kaçak yapılar kıyı kenar kanununa da aykırı. 

Az önce dediğim gibi Göbün, Akbük, Taşyaka ve Küçük Sarsala koyları ile ilgili Orman Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişlerin yapmış olduğu incelemeler sonucunda hazırlanan vaziyet planlarının sahte, yapı kayıt belgelerinin usule aykırı olduğu tespit edildi. Edindiğimiz bilgilere göre Göbün, Akbük, Taşyaka ve Küçük Sarsala koylarında kaçak yapıların inşa edildiğini belirleyen müfettişler işletme sözleşmelerinin de usule aykırı olduğunu tespit etti. Operasyonun ardından koylarda bulunan birkaç kaçak yapının göstermelik, milletin tepkisini azaltmak için yıkımlar yapıldı.


Ayrıca C Tipi Mesire Alanı olan bu koylarda alkollü içki satışı yapmak yasak. Şuanda Göbün, Akbük, Taşyaka ve Küçük Sarsala koylarında bulunan restoranlarda alkol ruhsatı olduğu bilgisini edindik. Yasalara aykırı olarak verilen bu ruhsat neden verildi? Bu ruhsata dair bir iptal kararı uygulandı mı?

Koylarda restoranlarla ilgili sözde bir ihale yapıldığını, bu ihale ve vaziyet planlarıyla ilgili Ankara'nın onayının olmadığını öğrendik. 

Şunu da eklemek istiyorum; kaçak yapılardan bahsediyoruz. Koylarda bulunan iskelelerin kaçak ve imara aykırı olduğunu, bu iskelelerin de marina gibi işletildiğini öğrendik.

2016 yılında Göbün, Akbük, Taşyaka ve Küçük Sarsala koyların işletilmesi hakkı Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 5 yıllığına (doğrudan pazarlık usulü ile) Muğla'ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesine verildi. Muğla'ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi de koyları Kapukargın Tarımsal Kalkındırma Kooperatifine kiraladı. 

Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü ve Muğla'ya Hizmet Vakfı İktisadi İşletmesi arasındaki protokole göre Dalaman Orman İşletme Müdürlüğüne ödenmesi gereken kira bedellerinin ödenmediği ve bu rakamın birikerek yaklaşık 4 buçuk milyon liraya ulaştığı bilgisi edinildi. Haber48 Gazetesi bu durumu da gündeme getirmişti.

Bu koyların işletilmesi ile ilgili kira bedelleri gibi ücretlerin yasalara göre ödenmesi gerekiyor. Koyların yıl boyunca milyonlarca lira ciro yaptığını hemen hemen herkes biliyor. Bu kadar paranın kazanıldığı bir yerde neden para alınmıyor? Yasa ve yönetmeliklere göre kira ödenmediği durumda işletme sözleşmesinin iptal edilmesi gerekirken neden bir işlem yapılmıyor? Aslında bu saydığımız bütün konular Dalaman Orman İşletme Müdürlüğüne yapılan operasyon sonrasında ortaya çıkıyor. 

Edindiğimiz son bilgilere göre Göbün, Akbük, Taşyaka ve Küçük Sarsala koylarının işletme sözleşmelerinin iptal edilip edilmediğine ilişkin verilen bir dilekçeye gelen cevapta, işletme sözleşmeleri ile ilgili bir işlem yapılmadığını öğrendik. Neden bu sözleşmeler iptal edilmiyor?

Bu saydığımız konularla ilgili ben programınız aracılığıyla yetkili kişi ve kurumlara birkaç soru sormak istiyorum. 

Söz konusu koylarla ilgili herhangi bir yaptırım uygulandı mı?
Kira bedelleri ödenmemesine rağmen şuan koylarda işgalci konumunda bulunan işletmeciler neden hala daha koyları işletmeye devam ediyor? 
Bu işletme sözleşmeleri neden iptal edilmiyor?
Alkollü içki ruhsatı verilmesi yasalara aykırı iken, verilmiş olan alkol ruhsatı ile ilgili bir işlem yapıldı mı?
Konunun özeti; Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü neden bir eylem ve yaptırımda bulunmuyor? Neden sessiz kalıyor?
"

Bakmadan Geçme