Bodrum

BODRUM'DA YABAN HAYATI VE DOĞA KORUMA VAKFI KURULDU

Bodrum’da Yaban Hayatı Ve Doğa Koruma Vakfı kuruldu. Vakıf ilk faaliyetlerine orman yangınlarına müdahale ile başladı.

Abone Ol

Bodrum’da Yaban Hayatı ve Doğa Koruma Vakfı kuruldu. Vakıf ilk müdahalesini Muğla, Aydın ve İzmir’de çıkan yangınlarda yaptı. Vakıf tarafından yangında zarar gören yaban hayvanlarına müdahale edildi.
Yalıkavak Mahallesi sakini veteriner hekim Fulya Kaya Massizzo başkanlığında kurulan vakfın destekçileri arasında turizmci, emekli büyükelçi, iş insanı veteriner ve çevre gönüllüleri yer alıyor. İşe ilk olarak "Yaban SOS Arama Kurtarma Grubu"nu kurarak başlayan vakıf  üyeleri Bodrum’da karaya vuran bir Akdeniz Foku ile son üç haftada Muğla, Aydın ve İzmir’de çıkan orman yangınlarına müdahale ederek çalışmalarına başladı.

Yaban Hayatı Ve Doğa Koruma Vakfı Başkanı Veteriner Hekim Fulya Kaya Massizzo "Doğal yaşam alanları hızla yok olmaya devam ediyor. Yıkılan, yakılan doğayla birlikte aslında kendi geleceğimizi de tehlikeye atıyoruz. Bu nedenle vakfımızı kurduk doğamız geleceğimiz için yaban hayatına her türlü desteği vereceğiz." ifadelerini kullandı.

YABAN HAYVANLARINI ALEVLERDEN ÇEKİP KURTARDILAR

Yangınlarda hem söndürme çalışmalarına katılan hem de yaban hayvanlarını kurtarıp bölgelerden uzaklaştıran Yaban SOS Arama Kurtarma Grubu vakfı üyeleri bazı yaralı hayvanların imdadına yetişti. Flamingo, leylek ve şahin gibi çeşitli hayvanlar tedavi edilip tekrar doğal ortamına bırakıldı.

DOĞAL YAŞAM ALANLARI HIZLA YOK OLUYOR

Yaban Hayatı Ve Doğa Koruma Vakfı Başkanı Veteriner Hekim Fulya Kaya Massizzo vakfın kuruluşu amacına ilişkin  açıklamalarda bulundu. Bölgenin zengin biyolojik çeşitliliğinin bulunduğunu vurgulayan vakıf başkanı, yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarının korunmasını, ekosistemin iyileştirilmesini ve doğaya zarar veren risklerin en aza indirilmesini hedeflediklerini ifade etti.

Vakfın temel hedeflerinden birinin de bu topraklarda yaban hayatıyla iç içe yaşarken, toplumun bilinçlendirilmesi ve tehditlerin belirlenmesi olduğunu vurgulayan kurucu başkan, "İklim değişikliği, nüfus artışı ve bilinçsiz tüketim alışkanlıkları, gelecek 50-60 yıl içinde dünyadaki biyolojik çeşitliliğin yarısının yok olmasına neden olabilir. Bilim insanları bu tehlikeye dikkat çekse de doğal yaşam alanları hızla yok olmaya devam ediyor. Yıkılan doğayla birlikte aslında kendi geleceğimizi de tehlikeye atıyoruz." dedi.

Vakfı Başkanı Veteriner Hekim Massizzo, "Bölgemiz, yangınlar ve depremler gibi doğal afetlerle sıkça karşı karşıya kalıyor. Buna ek olarak, hızlı nüfus artışı ve göçlerle birlikte, bölge hızlı ve çarpık yapılaşmaya maruz kalıyor, bu da doğal alanların hızla kaybedilmesine yol açıyor." diye ekledi.

YABAN SOS ARAMA KURTARMA GRUBUNUN İLK İŞİ YANGINLARA MÜDAHALE OLDU

Yaban Vakfı'nın "Yaban SOS Arama Kurtarma Grubu"nu kurarak çalışmalarına başladığını belirten Vakfı Başkanı Veteriner Hekim Fulya Kaya Massizzo, şunları kaydetti:

"Veteriner hekimler, asistanlar ve teknisyenlerden oluşan bu grup, afetler sırasında yaban hayvanlarını kurtarmak, yaralı hayvanlara yerinde müdahale etmek ve onları tedavi edip doğaya geri salmayı hedefledi. Bu grup, Muğla Aydın İzmir orman yangınlarında görev aldı.

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ İLE İŞBİRLİĞİ

Vakfımıza ait rehabilitasyon ünitemizde, yaban hayvanlarının tedavi ve bakımları yapılacak. Ayrıca, Muğla Aya Arama Kurtarma Derneği ile bir protokol imzalayarak eğitimlerimizi tamamladık. Orman Genel Müdürlüğü gönüllüleri olarak eğitim aldık ve yaban hayvanlarında arama kurtarma konusunda gerekli malzeme eksiklerini Milas şefliğine ilettik, onlardan haber bekliyoruz. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile iş birliği yaparak, 30 öğrenci ve öğretim görevlisi için hayvanlarda arama kurtarma eğitimi organize ettik. Yaban SOS grubumuzu hızla büyüterek, arama kurtarma faaliyetlerini profesyonel hale getirmeyi hedefliyoruz.

YABAN HAYATI VE ÖNEMİ HER YERDE ANLATILACAK

Önümüzdeki yıl, okullarda ve mahallelerde yaban hayatının önemi ve biyolojik çeşitliliğin korunması konularında eğitim çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Yaban hayatıyla ilgili yapılacak daha çok işimiz var ve bu konuda gönüllüleri grubumuza katılmaya davet ediyoruz."