Bodrum evleri her turizm sezonunda yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi odağı haline gelir. Tatil dendiği zaman akla gelen ilk mekanlar arasında yer alan Bodrum sadece turizmi ile değil yanında begonvil çiçekleri ve mavi boyalı kapı ve pencereleri ile göz kamaştıran güzellikteki evleri ile ünlüdür.

Akdeniz mimarisinden kalıntılar taşıyan Bodrum evleri sıklıkla beyaz renkten oluşur. Bu bölgede yaşayanlar için tehlikeli akrep türleri bazı durumlarda can sıkıcı hale gelir. Ateşten oldukça korkan akrepler için alınan önlemler bazen yetersiz kalır.

BODRUM EVLERİ NEDEN BEYAZDIR?

Bodrum evleri için beyaz boyanın tercih edilmesi ve üstelik bu evlerin çatısız olmasının en önemli nedenleri arasında yaz mevsiminin çok sıcak ve kurak geçmesidir. Bu sebeple sıcağın şiddetini az da olsa azalttığı için Bodrum evleri beyaz renklidir.

Bodrum Evleri Beyaz

Bu konuda bazı önergeler sunan Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Dönem Başkanı Hamdi Erdoğan, Bodrum mimarisinde yer alan evler için mavi rengin kullanımında akreplerin uzaklaştırıldığı ve evlerde pencerelerin hemen önlerinde yer alan bölmelerde de fesleğenlere rastlamak mümkün olduğundan söz etmiştir.

Bodrum evleri genel anlamda musandıralı, sakız tipi ve kule tipi olarak 3 farklı mimari ile ön plana çıkmaktadır.

Musandıralı evler; yatma yerleri üst katta olup alt kısım her zaman ahırdır. Evlerin içerisinde bölücü duvarlar bulunmazken evlerin bölümleri veya odaları, dolaplar aracılığıyla birbirinden ayrılmıştır.

Sakız tipi evler; 2 katlı olmakla beraber adını sakızdan gelen tüccarlardan aldığı sanılır. Evlerin hemen girişinde sağ ve sol kısmında birer oda bulunurken bu odaların karşısında da yukarı kata çıkmak için merdiven vardır.

Silver Ray kruvaziyeri Bodrum'da Silver Ray kruvaziyeri Bodrum'da

Kule tipi evler; en az bulunan türden evler arasındadır. Çok eski tarihi yapıtlardan oluşan bu evler zamanında savunma amaçlı yapılmıştır. Çok sağlam mimarisi olan bu evler genelde kare şeklinde olmakla birlikte tepelerinde de sivri uç vardır.

Editör: Tolga Murat