• Haberler
  • Muğla
  • BELEDİYE, ÇEVRE DOSTU TESİSLERDEN 304 MİLYON TL'LİK ENERJİ ÜRETTİ

BELEDİYE, ÇEVRE DOSTU TESİSLERDEN 304 MİLYON TL'LİK ENERJİ ÜRETTİ

Muğla Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının farklı alanlarda kullanımını teşvik ederek, fosil yakıtların enerji üretimindeki etkisini azaltmayı ve enerji verimliliğini artırmayı amaçlıyor.

BELEDİYE, ÇEVRE DOSTU TESİSLERDEN 304 MİLYON TL'LİK ENERJİ ÜRETTİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu amacı gerçekleştirmek için hayata geçirdiği güneş enerjisi santralleri (GES) ve biyokütle enerji tesisleri sayesinde hem çevreyi koruma hem de bütçeyi koruma yolunda adımlar atıyor. 

Belediye, çevreci enerji üretim tesislerini devreye alarak 304 milyon 658 bin TL değerinde 189 milyon 964 bin KW elektrik üretti. 4 kişilik bir hanenin aylık enerji tüketiminin 250 KW olduğu düşünüldüğünde, şimdiye kadar toplamda 759 bin 856 konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretildi. Muğla'da yaklaşık 350 bin konut bulunurken, Büyükşehir Belediyesi bu zamana kadar ürettiği enerji ile Muğla'nın 2 aylık elektrik ihtiyacını karşılıyor. Belediye, ürettiği enerjiyi elektrik idaresine verirken kullandığı elektrik miktarıyla da mahsuplaşma sağlıyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, çöpten ve güneş enerjisinden toplamda 304 milyon 658 bin TL değerinde elektrik üretmeyi başardı. Belediye, Menteşe, Marmaris, Fethiye, Ortaca ve Milas'daki katı atık tesislerine kurulan Biyokütle Enerji Tesisleri ile 181 Milyon 854 Bin KW elektrik üretti. Bu tesisler aracılığıyla, yaklaşık 90 Milyon metreküp metan gazı elektrik üretiminde kullanılarak çevreye zararlı gazın yayılması engellendi. Ayrıca, Bodrum ve Menteşe Terminalleri, Turgutreis, Armutalan, Konacık hizmet binaları ve Geçici Hayvan Bakımevi gibi bölgelerde kurulan güneş enerji panelleriyle 8 Milyon 110 Bin KW elektrik üretildi.

YENİ GÜNEŞ VE SU ENERJİSİ PROJELERİ HAZIR

Belediye, yürütülen bu çalışmaların yanı sıra Atatürk Barajı üzerine yüzer güneş enerji santrali kurma çalışmalarına da odaklanıyor. Projeye yönelik planlama süreci devam ediyor. Bu proje kapsamında Marmaris Atatürk Barajı üzerine yerleştirilecek yüzen paneller hem güneş enerjisi üretecek hem de barajdaki su buharlaşmasını azaltarak su tasarrufu sağlayacak. Ayrıca, Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) tarafından içme suyu depolarının üzerine yerleştirilecek güneş enerji panelleri, depolardaki pompaların elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde kullanılacak.

Başlangıç olarak Menteşe TOKİ konutlarına yerleştirilen güneş panelleri projelerine, 30 farklı konumda daha kurulum gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ayrıca, Milas Çamköy'de Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (MUSKİ) ait su deposuna gelen isale hattının depoya döküldüğü alan, 600 KW gücü olan mikro HES için izin süreçleriyle uğraşıyor. İzinlerin tamamlanmasının ardından bu bölgeye de HES yapılacak, böylece temiz enerjinin önemli bir kaynağı daha sağlanmış olacak.

Bakmadan Geçme