Bebeklerinden Topuk Kanı Alınmasını Reddeden Aileye Para Cezası
Adana'nın Seyhan ilçesinde, bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddeden Murat ve Seda Ç. çifti hakkında soruşturma başlatıldı. İl Sağlık Müdürlüğü, aileye idari para cezası uygulanmasını uygun buldu.
Çiftin dört ay önce özel bir hastanede dünyaya gelen bebekleri M.T.’den topuk kanı alınmasına izin vermemesi üzerine hastane yönetimi durumu Sağlık Bakanlığı’na bildirdi. Bakanlığın şikâyeti üzerine Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aile hakkında soruşturma başlatıldı.
Aile Müdahaleye Karşı Çıktı
Soruşturma kapsamında ifadesi alınan Murat Ç., “Aşı, topuk kanı, sağlık taraması ve benzeri hiçbir tıbbi müdahaleyi kabul etmiyoruz. Rızamız dışında herhangi bir işlem yapılmasını istemiyoruz.” dedi.
Yetkililer Bilgilendirme Yaptı
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen sağlık personeli, topuk kanı testinin yenidoğan bebeklerde bazı kalıtsal hastalıkların erken teşhisi için uygulandığını aileye anlattı. Ancak aile, bilgilendirilmiş olmalarına rağmen uygulamayı reddetti.
Savcılıktan Para Cezası Kararı
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu, Murat Ç. hakkında “Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğü ihlal” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Ancak savcılık, ebeveynin bakım, eğitim ve destek yükümlülüğünü ihlal ettiğine dair yeterli delil bulunmadığını belirterek takipsizlik kararı verdi.
Bununla birlikte, yetkililerin genel sağlığın korunması amacıyla hukuka uygun şekilde verdiği emre aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi gereğince aileye idari para cezası uygulanması için dosya İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderildi.
Topuk Kanı Testi Neden Önemli?
Bebekler için hayati öneme sahip olan topuk kanı testi, doğuştan gelen genetik hastalıkların erken teşhis edilmesini sağlamak amacıyla tüm dünyada uygulanan bir tarama testidir.
Bakmadan Geçme





