Bayram Öncesi Tatlı ve Şeker Alışverişine Dikkat!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bayrama sayılı günler kala çikolata ve şeker gibi ürünlerdeki taklit ve tağşiş tehlikesine dikkat çekti.
Kırım, özellikle bazı üreticilerin, şekerle yapılan şerbet yerine nişasta bazlı glikoz ve fruktoz şuruplarını tatlandırıcı olarak kullandığını belirterek, “Bu maddeler vücutta emilimi zorlaştırdığı için insan sağlığı açısından risk taşıyor” dedi.
Bayramda Artan Tüketim ve Gıda Güvenliği Endişesi
Ramazan Bayramı’na yaklaşırken çikolata, şeker ve şerbetli tatlılara olan talep hızla artıyor. Geleneksel olarak bayramlarda ikram edilen bu ürünlerin tüketimi, özellikle taklit ve tağşiş ürünler nedeniyle gıda güvenliği endişelerini gündeme getiriyor.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bayram dönemlerinde bazı fırsatçıların merdiven altı üretim yaparak halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. “Bu dönemlerde tüketim arttığı için denetimler zorlaşıyor. En büyük risklerden biri ise şeker yerine nişasta bazlı tatlandırıcıların kullanılması. Bu tür maddeler özellikle fazla tüketildiğinde çocuklar ve yetişkinler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor” diye konuştu.
Tatlı Alışverişinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tatlı ve şeker alırken dikkatli olunması gerektiğini belirten Kırım, özellikle bilinmeyen ve açıkta satılan ürünlerden kaçınılması gerektiğini ifade etti. “Sırf bayram döneminde ucuz olduğu için açıkta satılan ürünler tercih edilmemeli. Ev yapımı şerbetli tatlılar, yüksek sıcaklıkta şeker kaynatılarak yapıldığı için genellikle daha az risk taşıyor” dedi.
Kırım, baklava gibi tatlılarda yapılan hilelere de değinerek, “Fıstıklı baklava diye satılan bazı ürünlerde Antep fıstığı yerine gıda boyası ile renklendirilmiş yer fıstığı ya da bezelye kullanılabiliyor. Bu açık bir şekilde taklit ve tağşiştir. Antep fıstığının maliyeti yüksektir, bu yüzden bilinçli alışveriş yapmakta fayda var” ifadelerini kullandı.
‘TRK Kodu Olmayan Ürünleri Almayın’ Uyarısı
Tüketicilere güvenilir gıda ürünleri tercih etmeleri konusunda uyarılarda bulunan Kırım, özellikle ambalajsız, tavsiye edilen tüketim tarihi olmayan ve içeriği bilinmeyen ürünlerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
“Bakanlık tarafından onaylanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği çerçevesinde TRK kodu bulunmayan ürünler alınmamalı. Ayrıca güneş altında uzun süre beklemiş, eriyip tekrar donmuş çikolata ve şekerler sağlık açısından büyük risk taşıyor” dedi.
Çikolata seçerken de kakao oranına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kırım, “Kakao içeriği arttıkça ürünün kalitesi de artar. Kaliteli ve sağlıklı ürünler tercih edilmeli” diye ekledi.
Bakmadan Geçme





