- Haberler
- Muğla
- BAŞKAN GÜRÜN: İMAR AFFINDAN YARARLANAN BİNALARIN HEPSİNİN RUHSATLARININ ASKIYA ALINMASI LAZIM
BAŞKAN GÜRÜN: İMAR AFFINDAN YARARLANAN BİNALARIN HEPSİNİN RUHSATLARININ ASKIYA ALINMASI LAZIM
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından deprem hazırlık çalışmaları konusunda basın bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Muğla'da deprem ile ilgili yaptığımız ve yapacağımız çalışmaları paylaşacağız.Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, toplantıda kentteki deprem hazırlık çalışmaları konusunda açıklamada bulundu.
Toplantıda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur." sözü paylaşıldı.
Muğla AKOM Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda Başkan Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerde depreme hazırlık konusunda neler yapıldığına ilişkin konuştu. Başkan Gürün, "Gündemden hiç düşmemesi gereken deprem konusunu normal zamanda konuşunca negatif enerji vermek gibi oluyor. Toplum psikolojisini değerlendirmek adına, daha önce deprem çalışmaları konusunda yaptıklarımızın hepsini değil de zaman zaman sizinle paylaştık. Öncelikle, olağanüstü depremde kaybettiğimiz canlarımıza Allah'tan rahmet ve yakınlarına sabır diliyorum. Depremzede arkadaşlarında bir an önce hayatlarını normal hale getirmelerini ve vatandaşlarımıza o şekilde katkı sağlamamızı diliyorum. Muğla'da deprem hazırlık çalışmaları nedir? Onu sizlerle paylaşmak istiyorum. Muğla'ya son yıllarda büyük bir ilgi ve saldırı var. Saldırıyı parantez içinde söylüyorum çünkü çok büyük bir akım var. Bunun bir disiplin altına alınmasında yarar var. Her yerin imara açılarak yerleşim yeri yapılmasının yararı yok arkadaşlar. Başta sistemleri koymak gerekir onu da gerekirse sizlerle beraber konuşur, tartışırız. 1999'dan itibaren ve öncesinde bu disiplin kurulmuştu ama o zaman nüfusumuz 30 bindi. O zamanlar 'Muğla'da buluşalım ve 50 bini aşalım' diye bir kampanya yapmıştık. Bu kadar büyük bir göçün saldırısı altında değildik." şeklinde konuştu.
Başkan Gürün, Bodrum'da 2 katlı binalar konsept oluşturdu ve zeminin sert zemin olma avantajının bulunduğunu da belirtti.
Türkiye verilerine göre Muğla'da ortalama bina kat sayısının 2.5 kat olduğu hatırlatılan toplantıda bu özellik ile Türkiye'de en düşük kat sayısında 3. sırada olunduğu belirtildi. Türkiye'de en düşük bina kat sayısı sıralamasında; 1. Ardahan, 2. Ağrı ve 3. Muğla. Başkan Gürün, konuya ilişkin; "Büyük kent olmak büyük binalarla olur görüşünde olmadık ve dedik ki kat yüksekliğini makul tutmalıyız; 4 ve 2 olmalı. Bu bundan sonra da böyle devam edecek. Bu afet bize çok şey öğretti. Daha sonra hazırladığımız imar planında da 4 katlı ve 2 katlı olarak belirttik." ifadesini kullandı. Başkan Gürün, açıklamasında bir itirafta bulundu ve "Şunu da itiraf etmeliyim biz bu prensibi koyduğumuzda bu prensibi aşan resmi binalardır" dedi.
Başkan Gürün'ün açıklamasında sağlık konusuna da değindi ve "Üniversite hastanesi yapılırken 9 kat verildiğinde 'bunu yapmayalım' dediğimde Osman Gürün, hastaneye karşı denildi. Ben bir doktorum arkadaşlar. Hastaneye karşı olmam mümkün olabilir mi? Bu politikalar doğru olan şeyin tartışılmasını engelleyen politikalar. Muğla'da tıp fakültesinin kurulması doktor bir belediye başkanı olarak benim en büyük arzularımdan birisi ama olmadı. Resmi binaları yıkalım ve devlet hastanesi yapalım dedik. Hayır dendi, yeter dendi. Yetmez dedik. Bunların hepsi kayıtlı. Şehir içinde bir hastane mutlaka gerekli dedik. Her şerde bir hayır var. Covid, Menteşe Hastanesi'nin açılmasına sebep oldu. Sağlık kuruluşları ve sistemi hakkında tekrar bir çalışma gerekiyor." ifadelerini kullandı.
İMAR AFFI AÇIKLAMASI
İmar affı konusuna da değinen Başkan Gürün, "Biz Türkiye'de imar affından en fazla yararlanan 3. iliz. O zamanda olmaz böyle şey dedik. Zemin etüdü yok, proje tastiği yok. Arkadaşlar bunun olmayacağı belli. Radikal bir şey söylüyorum. Şu anda imar affından yararlanan binaların hepsinin ruhsatlarının askıya alınıp tekrar değerlendirilmesi lazım. Hiçbir kontrolü yapılmamış binaları affettirdik. 181 bin 122 bina affedilmiş durumda. İkinci afta bekleniyordu; şerden çıkan hayırla ikinci bir affı dile getirmeyiz artık. Şer büyük getirdiği hayır çok küçük. Bu binaların hepsinin kaçak yapı olarak değerlendirilmesi çok önemli." dedi.
2015 yılında kurulan AKOM'a değinen Başkan Gürün, "Doğal afetlerde etkin, etkili, hızlı ve organizasyonlu müdahale çok önemli. 2015'te AKOM'u kurarken tek ilke olarak bunu edindik. Ben Muğla'da ne yapacağım? Depremle ilgili risklerim nedir? Bu riskleri en aza indirmek için yapmam gerekenler nedir? Hep beraber koordine olmak durumundayız. Kimin ne yapacağı belirlenmeli ve görevler otomatik olarak işlemeli. Bununla ilgili 7 Mart 2020'de çalıştay yaptık. Sizler de katıldınız. Orada Muğla'nın deprem haritası, faylar nedir, biz bunlarla ilgili nelere dikkat etmeliyiz bunları değerlendirdik. Biz ihtiyaca göre imar planını bunları dikkate alarak yapıyoruz. Ben kimseyi suçlamıyorum, ben tespit yapıyorum. Tespit etmek benim görevim. Biz, Deprem ve Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü'nü kurduk. Çalışmalar devam ediyor. Mikro bölgelemeyi 2017 yılında başlattık. Mikro bölgelemede çalışması tamamlananlar; Menteşe Merkez, Milas Ören, Marmaris ve Seydikemer. Diğerleri şu anda yapılma aşamasında."
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün, "Vatandaşlarımız doğal olarak Muğla'da deprem olsa ne olacak sorusunu soruyorlar. Muğla'da deprem hazırlık çalışmalarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Muğla'da kat sınırlaması tek başına depreme karşı yeterli değil ama can kaybını en aza indirmek için depremde önemli rol oynayacak. 1999 yılında Merkez ilçe Menteşe’de biz göreve geldiğimizde nüfus 30 bindi. Bu kadar büyük bir göç yoktu. Kat sınırlamasında net bir tavır gösterdik. Şuan Türkiye'de en düşük kat sayısında 3'üncü sıradayız. Ortalama bina kat sayımız 2,5” dedi.
Bakmadan Geçme





