MUĞLA'DA GENÇLERE YÖNELİK AFET BİLİNCİ PROJESİ TOPLANTISI MUĞLA'DA GENÇLERE YÖNELİK AFET BİLİNCİ PROJESİ TOPLANTISI

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Ağustos ayı meclis toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, 17 madde görüşülürken, Başkan Aras belediyelerin karşılaştığı finansal sorunlar ve öneriler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

BELEDİYELERİN SGK BORÇLARI VE BÜTÇE SORUNLARI

Başkan Aras, yerel yönetimlerin finansal zorluklarına değinerek, “Gelirlerimiz sabit kalırken giderlerimiz artıyor. İlçe belediyelerinin gelirleri büyük ölçüde merkezi bütçeden gelen paylara ve emlak vergilerine bağlı. Emlak vergileri yılda bir kez güncelleniyor ve bu durum belediyelerin SGK borçlarının birikmesine neden olabiliyor. SGK borçlarının bu dönemde gündeme getirilmesini, yerel yönetimlerin halka yönelik hizmetlerini engellemeye yönelik bir durum olarak değerlendiriyorum” dedi.

Başkan Aras, belediyelere yönelik gelir artırımı için iki öneride bulundu:

  1. Motorlu taşıtlar vergisinin belirli bir oranının belediyelere ayrılması.
  2. Merkezi bütçeden ayrılan payların, şehirlerin turizmle artan nüfuslarına göre yeniden belirlenmesi.

TURİST HASARLARI VE BEDEL ÖDEME ÖNERİSİ

Başkan Aras, Hollanda’daki konaklama vergisinin 32 Euro olduğuna dikkat çekerek, “Turistlerin kente bıraktığı hasarlar var; trafik, plaj kullanımı, ürettiği çöpler ve tükettiği su gibi. Bu hasarların karşılığında hiçbir gelir elde edemiyoruz. Büyük şirketlerin vergi merkezleri başka şehirlerde olduğu için vergi gelirlerinden de pay alamıyoruz. Bu nedenle, turistlerin kente bıraktığı hasarlar için bir bedel ödemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu önerimizi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'na sunacağız” şeklinde konuştu.