Muğla Haberleri

Başkan Aras, Fransa'daki Nice İklim Zirvesi'nde Konuştu

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras, 26-27 Eylül 2024 tarihlerinde Fransa'da düzenlenen Nice İklim Zirvesi'nde (Nice Climate Summit 2024) konuşmacı olarak yer aldı. İklim değişikliği, deniz ekosistemlerinin korunması ve yerel yönetimlerin rolü üzerine önemli bilgilerin paylaşıldığı zirve, küresel iklim çalışmaları için kritik bir platform sundu.

Abone Ol

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın konuşmacı olarak katıldığı İklim Zirvesi Nice Cöte d'Azur Büyükşehir, Nice şehri ve La Tribune Gazetesi iş birliği, Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İklim değişikliği ve deniz ekosistemlerinin korunması üzerine dünya genelinden politikacıları, bilim insanları ile iş dünyası temsilcilerini buluşturan Nice İklim Zirvesi küresel iklim çalışmalarına önemli katkılar sağladı.

AHMET ARAS YEREL YÖNETİMLERİN ZORLU SÜREÇTE OYNADIĞI KRİTİK ROLE DİKKAT ÇEKTİ

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras, zirvede yaptığı konuşmada, Muğla'nın iklim değişikliğiyle mücadelesinde attığı adımları, yerel yönetimlerin bu süreçte oynadığı kritik rolü ve deniz ekosistemlerinin korunması için yürütülen projeleri katılımcılara aktardı. Başkan Aras, Akdeniz Bölgesi'ndeki ekosistemlerin korunmasına yönelik somut çözümleri dile getirerek yerel yönetimlerin dirençlilik inisiyatiflerinde lider konumda olması gerektiğini vurguladı.

Gökova Körfezi'ndeki örnek çalışmalar hakkında görüşlerini katılımcılarla paylaşan Başkan Aras'ın İklim Zirvesi'nde yerel yönetimlerin iklim değişikliği karşısında yaşadığı zorluklarla bunların üstesinden gelebilmek adına yapılması gerekenler üzerine yaptığı konuşması, Ege Denizi'nin iklim krizi kaynaklı sorunlarının ve çözüm yollarının küresel gündemde yer almasını sağladı.

Öte yandan bu yıl ikincisi düzenlenen Nice İklim Zirveleri, Haziran 2025'te düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı'na hazırlık niteliğinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca deniz koruma alanlarının artırılması, iklim gözlem sistemlerinin güçlendirilmesi ve küresel işbirliklerinin geliştirilmesi zirvenin ana gündem maddeleri arasında idi.

ARAS, BREST-SEA'TİES DEKLARASYONU'NA İMZA ATTI

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, deniz seviyesinin yükselmesinin etkilerini hafifletmek ve kıyı şeritlerinin dayanıklılığını arttırmak için tasarlanmış ortak bir çalışmayı taahhüt eden Fransa'nın girişimiyle İspanya, Norveç, İtalya, Portekiz ve Birleşik Krallık ile ICLEI-Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler tarafından desteklenen Brest -Sea'ties Deklarasyonu'nu imzaladı. Deklarasyon çağın en acil sorunlarından biri olan iklim değişikliğinin sebep olduğu deniz seviyesindeki yükselmenin hızlanmasını ele almak için koordineli yerel ve uluslararası çalışmaların aciliyetine dikkat çekiyor. Deklarasyonun; Houstan, New Orleans, Nice, Oslo, Venedik, Stockholm, Vancouver ve Xiamen gibi dünya çapındaki kıyı şehirlerini bir araya getirdiği biliniyor.

BAŞKAN ARAS'TAN MONACO'DA BİR DİZİ ZİYARET

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkan Aras, Fransa ziyareti sırasında Monaco'daki Monaco Ticaret Odası (Monaco Ekonomi Kurulu) Genel Müdürü Guillaume Rose, Çevre Bakanlığı Genel Sekreteri Samy Touati, Deniz Biyolojisi alanında uzmanlaşmış Bilimsel Araştırma Merkezi ve Mercan Dünya Konservatuvarı'nın kurucusu Didier Zoccola ile devam eden projeleri hakkında görüştü. Aras, Monaco Yatçılık Fuarı'nı da ziyaret ederek orada bulunan Türk şirketleriyle de görüşme sağladı.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">Fransa&#39;daki &quot;Nice İklim Zirvesi&quot; için gerçekleştirdiğim ziyaret kapsamında, Monako yetkilileri ile tanışma fırsatım oldu. <br><br>Monaco Ticaret Odası (&quot;Monaco Ekonomi Kurulu&quot;, Genel Müdürü Sayın Guillaume Rose tarafından temsil edilmektedir), Çevre Bakanlığı Genel Sekreteri Sayın Samy… <a href="https://t.co/EzvuKSgH4Z">pic.twitter.com/EzvuKSgH4Z</a></p>&mdash; Ahmet Aras (@arasahmetmugla) <a href="https://twitter.com/arasahmetmugla/status/1841427704110870708?ref_src=twsrc%5Etfw">October 2, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>