Muğla'da özel çevre koruma bölgesi ve doğal sit alanları talan edilmeye devam ediliyor. Muğla Çevre Vakfı Turizm Ticaret Anonim Şirketi’nin (MUÇEV), Fethiye’deki özel çevre koruma bölgesi ve doğal sit alanında inşa etmeyi hedeflediği yat limanının ÇED sürecine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kararı belli oldu. Buna göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından MUÇEV’in Fethiye Göcek'te planladığı yat limanının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci sonlandırıldı. 

Bakanlik Dur Dedi̇ Muçev’i̇n Göcek'teki̇ Yat Li̇mani Projesi̇ni̇n Çed Süreci̇ Sonlandirildi (1)

TALAN PROJELERİNİN YAPILAŞMA SERÜVENİ!

İddialara göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca MUÇEV'e teslim edilen koylar, MUÇEV tarafından çeşitli şirketlere kiralanıyor ve bu kiralanan koylar adeta talan projeleriyle yapılaşmaya sunuluyor.

Son olarak Göcek Mahallesi'nde Ayten Koyu’ndaki bir bölgeyi 33 yıllığına Ege Marina Turizm Anonim Şirketi'ne kiralayan MUÇEV akabinde yat yanaşma ve bağlama limanı inşa etmek amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurdu.

ÇED verilerine göre 14 bin 657 metrekarelik alana inşa edilmek istenen yat limanına 46 adet yatın bağlanması planlanırken söz konusu proje alanı, Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi ve aynı zamanda üçüncü derece sit alanı içerisinde yer alıyor.

Bakanlik Dur Dedi̇ Muçev’i̇n Göcek'teki̇ Yat Li̇mani Projesi̇ni̇n Çed Süreci̇ Sonlandirildi (2)

BAKANLIK DUYURDU: MUÇEV'İN ÇED SÜRECİ SONLANDIRILDI

Bu kapsamda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, MUÇEV belgeleri tamamlamayınca ÇED sürecini sonlandırdığını açıkladı. Bakanlığın karara ilişkin gerekçeleri arasında; dosyada tespit edilen eksikler, gerekli bilgi ve belgelerin olmaması ve kurum görüşlerinin proje tanıtım dosyasına sunulmaması yer aldı.

Bakanlık tarafından konuya ilişkin yapılan duyuruda şu açıklamalar yer aldı:

"İlimiz, Fethiye İlçesi, Göcek Mahallesi Ayten Koyu Mevkiinde MUÇEV Turizm Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan yat yanaşma bağlanma yeri projesi 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 16. maddesinin 4. bendinde yer alan 'bakanlıkça; dosyada tespit edilen eksiklikler veya yer alması gereken bilgi belgeler ile alınmış olan kurum kuruluş görüşleri, yeterlik verilmiş kurum kuruluşa yazılı olarak iletilir. Bakanlıkça iletilen görüşler doğrultusunda yeterlik sahibi kurum kuruluş tarafından hazırlanan proje tanıtım dosyası sunulmazsa ÇED süreci sonlandırılır' hükmü gereğince ÇED süreci sonlandırılmıştır."

YAPILAŞMA TEHLİKESİ BÜYÜYOR! "SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZMDEN UZAKLAŞILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Göcek Halk Meclisi Başkanı Onur Ugan, MUÇEV’in Göcek'te planladığı yat limanının ÇED sürecinin sonlandırılmasına dair Haber 48 Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu. Göcek Halk Meclisi Başkanı Ugan, "Burada pek çok koy kiraya verilmişti. Bu koyların hepsi kiraya verildikten sonra işletmeye açılıyor. Bir şekilde yapılaşma başlıyor. Bu şekilde de mevcut, sürdürülebilir turizmden uzaklaşılacağını düşünüyoruz, olaya bu açıdan yaklaşıyoruz." dedi.

"PROJELERİN HEPSİ HAYATA GEÇİRİLİRSE MEVCUTTAKİ TEKNELERİN GİRECEĞİ YER KALMIYOR!"

"Bizim bildiğimiz 3-4 koy da daha kiralama var, bir tane daha marina projesi var. Bunların hepsi hayata geçirilirse mevcuttaki teknelerin gireceği yer kalmıyor." ifadelerine dikkat çeken Ugan, böyle devam ederse söz konusu alanların tamamen tesisleşmeye dönüşmüş olacağını vurguladı. 

"BU TÜR İPTAL KARARLARIYLA SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZMİMİZ DEVAM EDER"

Öte yandan Ugan karara ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu teknelerin de buraya geliş sebebi ortadan kalkıyor. Tabi biz umuyoruz ki; bu tür iptal kararlarıyla bizim sürdürülebilir turizmimiz devam eder, buradaki yerli halkın gidebileceği koylar sakin, bakir, yeşil kalabilir. Derdimiz bu..."

"İNSANLARIN GİDECEK YERİ KALMADI, KENDİ KÖYLERİNDE EL OLMAYA BAŞLADILAR!"

Bahse konu alanın halihazırda "özel çevre koruma bölgesi" olduğunu, bu hususta birkaç tane çalıştay ve bilimsel rapor ortaya konulduğuna işaret eden Ugan şunları dile getirdi:

"Bizler de bu bilimsel veriler ışığında, bu çalıştayın sonuçlarına göre sürdürülebilir turizmin devamı için imar yapı baskısı olmadan bu köylerin bakir kalmasını istiyoruz, bu mevcut turizmin devamlılığı için de doğru birşey aynı zamanda burada yaşayan insanların da gidecek bir yeri kalmadı, kendi köylerinde el olmaya başladılar. Her yere parayla girmeye başladık, her yerde müşteri olmaya başladık. Tüm derdimiz buraların korunması. Gelişime, insanlar için ekmek kapısı açılmasına karşı değiliz, biz sadece bu tür işlerin oldubittiye getirilmeden sağlıklı, bilimsel veriler ışığında birtakım adımların atılmasını istiyoruz."

GÖCEK HALK MECLİSİ BAŞKANINDAN YETKİLİLERE ÇAĞRI

Benzer projelerin oldubittiye getirilmeden, hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Göcek Halk Meclisi Başkanı sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

"Bilindiği üzere çok hızlı bir göç aldık son zamanlarda, trafik sorunu, gereksiz yapı kirliği sorunlarıyla karşılaştık artık bu tür sorunlarla da karşılaşmak istemediğimiz için planlı adımların atılması öncelikli beklentilerimiz arasında.

Burayı yüzyıllar boyunca hem turistler hem çocuklarımız görebilsin hem de buradaki kişi başına bıraktığı döviz çok yüksek olan bir yatçılık faaliyeti var hem de o devam etsin diye gerekli adımları bekliyoruz. Yetkililerden talebimiz bu yönde."