Türkiye’de 118 adet altın ve altın da içeren kompleks maden ruhsatı bulunduğunu bildiren Bakan Dönmez, 2019 yılında 24 ruhsattan 39 ton altın üretildiğini belirtti. Dönmez bu üretimden toplam 298 milyon 612 bin 812 TL (yaklaşık 38 milyon dolar) devlet hakkı tahakkuk ettirildiğini belirtti. Yaklaşık 2 milyar 204 milyon dolar ise madencilerin cebine girdi. 

1.2 MİLYAR TON ALTIN DUDAK UÇUKLATTI

Bakan Fatih Dönmez, aynı soru önergesine verdiği yanıtta Türkiye’deki değerli madenlerin üretim rakamlarını açıklarken öyle bir rakam ortaya koydu ki dudak uçuklattı. Bakan Dönmez’in yazılı olarak CHP Niğde Milletvekili Gürer’e bildirdiğine göre Türkiye’de 1 milyar 221 milyon 459 bin 911 ton altın rezervi bulunuyor. Üstelik bu rezerv tahmin değil görünür rezerv. Yani kesin rezerv. 

Oysa bu güne kadar Türkiye’deki altın rezervleriyle ilgili yapılan en yüksek tahmin 6 bin 500 ton.

1999 yılında ‘52. Türkiye Jeoloji Kurultayı’na sunulan bir bildiri metninde mühendisler Ayhan Erler ve Vedat Oygür Türkiye altın potansiyelini 6 bin 500 ton olarak tahmin etmişlerdi. Altın rezervini değil, altın potansiyelini tahmin etmişlerdi. Ancak bugüne kadar hiçbir zaman bu rezerv ortaya konamadı. 

MTA’nın jeoloji ve maden mühendislerinin Temmuz 2016’da hazırladığı rapora göre Türkiye’nin bilinen ve envanteri yapılmış toplam altın rezervinin 1.175 ton olduğu belirtiliyor.

Dünyada saptanan yaklaşık 45 bin ton altın rezervinin 20 bin tonuna sahip olan Güney Afrika birinci sırada yer alırken, Avustralya, Kanada, ABD, Çin bu ülkeyi izliyor. Dünyada yıllık altın üretimi ise yaklaşık 3 bin 200 ton civarında.

Yani özetle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği bu yanıtla büyük bir skandala imza atmış oldu. 

Kaynak: İbrahim Gündüz - Odatv.com