Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde, Marmaris kritik bir rol oynadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tatilini geçirdiği Marmaris, darbecilerin hedefi haline geldi. İşte o hain günde Marmaris’te yaşananları sizler için derledik.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DARBEDE MARMARİS'TEYDİ

15 Temmuz 2016 gecesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaris’teki Grand Yazıcı Turban Otel'de tatildeydi. Darbe girişiminin ilk saatlerinde, Erdoğan Marmarisli gazetecilere açıklama yaparak, CNN Türk’te Hande Fırat’a bağlandı ve halkı sokağa çıkmaya çağırdı. Ardından helikopterle Dalaman’a, oradan da tarifeli uçuşla İstanbul’a hareket etti.

Darbe (1)

37 KİŞİLİK SUİKAST TİMİ MARMARİS'E GELMİŞTİ

Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş liderliğindeki 37 kişilik suikast timi, İzmir Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü'nden iki helikopterle Marmaris’e geldi. İlk etapta Erdoğan’ın yerini tam tespit edemeyen darbeciler, saat 03.00 civarında Grand Yazıcı Turban Otel’e saldırdı. Polis Özel Harekat ekipleriyle çatışmaya giren darbeciler, polis memuru Nedip Cengiz Eker ve Cumhurbaşkanlığı koruma polisi Mehmet Çetin’i şehit etti. Ancak Erdoğan’ın otelde olmadığını fark ettiklerinde geri çekildiler.

2 POLİS MEMURU O GÜN ŞEHİT OLDU

Darbe 2 (1)

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK'NIN İRAN SORUMLUSU SALİHA AKBIYIK MİT TARAFINDAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ TERÖR ÖRGÜTÜ PKK'NIN İRAN SORUMLUSU SALİHA AKBIYIK MİT TARAFINDAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Sabah saatlerine kadar süren çatışmaların ardından darbeciler ormanlık alana kaçtı. Polis ve askerlerden oluşan ekipler, geniş çaplı operasyon başlattı ve 1 Ağustos’a kadar süren operasyonlarla suikast timinin tamamı yakalandı. Tim lideri Gökhan Şahin Sönmezateş ise İzmir’de yakalanarak Muğla’ya getirildi.

Marmarisss

TÜM DARBECİLER YAKALANDI

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 211 sayfalık iddianame, 15 Kasım 2016’da kabul edildi. 20 Şubat 2017’de başlayan davada, 4 Ekim 2017’de karar açıklandı. Eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, eski Binbaşı Şükrü Seymen ve ‘Paşa’ lakaplı eski Astsubay Zekeriya Kuzu’nun da aralarında bulunduğu 31 sanık, ‘Cumhurbaşkanına suikast girişimi’, ‘anayasal düzeni değiştirmeye kalkışmak’ ve iki polisin şehit edilmesi suçlarından 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklar da çeşitli hapis cezaları aldı.

AĞIR CEZALAR ALDILAR

15 Temmuz darbe girişiminde Marmaris, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast planıyla kilit bir rol oynadı. Suikast timi başarısız oldu ve tüm sorumlular yakalanarak ağır cezalara çarptırıldı.