Ekonomi sektörlerinde Muğla’nın yerini ve kazanımlarını ekranlara yansıtan Artı Değer programı ile, her hafta Haber48 ekranlarında kent ekonomisine katkı sunan sektör temsilcilerini konuk edecek ve önemli değerlendirmeleri siz değerli okuyucularımıza aktarıyor olacağız.

1000A Yapı bünyesinde sigortalı çalışan sayısının yaklaşık 150 kişi olduğunu ifade eden Başkan Çağlar Alkılı, “Bu bölgelerde inşaat sektörü, istihdam açısında önemli bir yer almakta. 150 kişiyi aileleriyle birlikte düşündüğümüzde 500-600 kişiye ulaşıyor. Gerçekten bu da bize mutlululuk veriyor.” Şeklinde konuştu. 

İnşaat sektörünün inşaat mühendisliği olarak düşünüldüğünde kendisi için çok şey ifade ettiğini belirten Alkılı, “Benim bütün üniversite tercihlerim inşaat mühendisliği bölümüydü. Sevdiğim işi yapıyorum, sektörel anlamda da sevdiğim durumdayım. Benim için her şey yolunda” dedi. 

İnşaatla ilgili 250’ye yakın alt sektör olduğunu dile getiren Reşat Güngör, bunun da pek çok alanda istihdam gücü anlamına geldiğini söyledi.  Öte yandan Güngör, Türkiye’nin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’sının içinde inşaat sektörünün yüzde 25’lik paya sahip olduğunu da aktardı. 

Alkılı, “Ne yaptın?” diye sorulduğunda yaptıklarını somut olarak gösterebiliyor olmayı da çok sevdiği dile getirdi. 

Hem Türkiye’de hem de Ortaca’da inşaat sektörünün oldukça ön planda olduğunu belirten Alkılı, maliyetler konusunda da açıklamalar yaptı. Alkılı, “Fiyatlar 3 yıl önceye göre 6-7 kat zamlandı. Buna rağmen talep de geliyor. Ortaca dışardan aşırı göç alıyor. Bizim popüleritemiz gün geçtikçe artıyor.” dedi.

EV FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Maliyetleri arttıran sebeplere de değinen Alkılı, “Kendi içimizde üretimimizin eksik olması. Hammaddede dışa bağımlıyız o yüzden örneğin Rusya, Ukrayna savaşı çıkıyor doğalgaz zamlanıyor bu da bizim maliyetlerimizi arttıryor.” ifadelerini kullandı.

Ortaca’da 5 yıl öncesine kadar 1+1 daire diye bir tabirin olmadığını söyleyen Alkılı, “Alım gücü iyi olduğu için ihtiyaç duyulmuyordu. Eskiden 2 memur çalışan, birinin maaşını krediye bağlayıp ev alıp, diğerinin maaşıyla geçinebiliyordu. Şimdi bu kalktı. Şimdi insanlar yatırım için biz en azından 1+1 ev alalım, kiraya verelim oradan gelen kirayla kendi evimizin kirasını kurtarırırız mantığıyla hareket ediyor.” diye konuştu.

EV FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Güngör’ün “Fiyatların aşağı inme durumu var mı?” şeklindeki sorusuna Alkılı, kesin bir dille “Yok.” Cevabını verdi ve “Siz bu ülkede bir şeyin fiyatının yıllar sonra ucuzladığını gördünüz mü?” Diye sordu. 

Deprem konusuna da değinen Alkılı, depremde yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifa diledi. Alkılı, “Çalan müteahhit var, bu bilinen bir gerçek. Ama şöyle bir şey de var adam canını depremden kurtarmış, gidiyor marketten televizyon çalıyor. Yani bu ülkenin düzeni bozuldu. Düzgün bir zemin etüdü yapmadan oraya 10-15 katlı bina yapılmasına nasıl müsade ediyorsun? Buna müsade edenlerde suçlu, katil. Onun dışında imar affı var mesela. İmar affı çok kötü bir şey, imar affı bir daha gündeme gelmesin geldikçe biz böyle oluruz. Ortaca’da 100’e yakın müteahhit var, hızlı bir şekilde sera alanlarını, yeşil alanları tüketiyoruz. Ama bir taraftan da 25-30 yılı geçmiş binalarımızda var. Bizim yeni arsa üzerine bina yapmaktansa eski binaları yıkıp onları da yenilememiz gerekiyor. Yani kentsel dönüşüm dediğimiz şeyi uygulamamız lazım. Yeni bina yapmaktansa eski binaları yıkıp yapmak daha mantıklı olacak” dedi. 

1000A Yapı olarak kurulduğu 2017 yılından beri yaptıklarına ilişkin de konuşan Alkılı, dikkat çeksin diye bu ismi tercih ettiklerini belirtti.

Alkılı, “İlk olarak Ortaca’da Cemevi İhalesi’ için çok uğraştık ve ihaleyi aldık. Zamanında teslim ettik. Ondan sonra Allah da bize ‘Yürü ya kulum’ dedi ve projelerimizi arka arkaya başlattık. Şu an yaklaşık 18 tane devam eden projemiz var, bazıları 6 daireli bir apartman bazıları 35 daireli bir site.

MUĞLALI GENÇ KAFAYI SURVIVOR'A TAKTI! GECE GÜNDÜZ ANTRENMAN YAPIYOR MUĞLALI GENÇ KAFAYI SURVIVOR'A TAKTI! GECE GÜNDÜZ ANTRENMAN YAPIYOR

Daha çok genişledik. Yeni başlayacaklarımız da var. Şu an 350’nin üzerinde konut inşaatımız devam ediyor. Bunun dışında taahhüt işlerimiz de var, onlar da devam ediyor.” İfadelerine yer verdi. 

Binalara otopark yapmanın gerekli olduğunu kaydeden Alkılı, maliyeti arttırdığı için evlerin satılamama durumunun olduğunu söyledi. Ortaca olarak kent genelinde ücretli otoparkların yapılması gerektiğini de dile getiren Alkılı, akıllı ev teknolojisinin şu anda rağmen görmediğini söyledi.

1000’A YAPI ORTACA BELEDİYESPOR

Öte yandan, başarılı takım 1000A Yapı Ortaca Belediyespor’un da sponsorluğunu yapmalarına ilişkin de söz alan Alkılı, “Bu bölgede kazanıyorsam, bu bölgede harcamam gerekiyor. Hep bana hep bana olmaz. Beni bu noktaya bu bölge getirdiyse, ben de bu bölgeye borcumu ödemek zorundayım. Yatağan maçını başarmayı hedefliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim