Dalgıç eğitimi verdiğiniz bir terörist, oldukça basit bir patlayıcı ile sizin en önemli savaş geminizi oyun dışı bırakabilir, hatta limanlarda yer alan stratejik noktalarınızı da hedef alabilir.

Bu noktada, Türkiye gibi üç tarafı denizlerle çevrili olan, nükleer santral  projesinde sona gelen, Karadeniz kıyısında çok büyük bir doğal gaz depolama merkezi kuran, ülkenin dört bir yanında çok büyük barajları olan bir ülke için dalgıç tespit sonarları haliyle büyük önem taşıyorlar.

Dünyada dalgıç terörü tehdidine yönelik  çalışmalar elbette var. Ancak böyle bir sistemi yapabilen ülke sayısı bir elin parmakları kadar.  Türkiye de dünyada bu teknolojiye sahip sayılı ülkelerden biri.

Milli Savunma Bakanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde ARMELSAN tarafından geliştirilen Aras-2023 Dalgıç Tespit Sonarı, su altından gelen kapalı/açık devre solunum sistemli dalgıçları ve dalgıç intikal vasıtalarını tespit edebilecek teknolojik güçte.

Aras-2023, tehditleri 1 kilometre mesafeden otomatik olarak algılıyor. Bir dalgıcın hızı göz önüne alındığında bu sistem kullanıcıya yaklaşık yarım saatlik bir müdahale süresi kazandırmış oluyor.

TOPRAK ALTINDA KALAN İKİ İŞÇİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI TOPRAK ALTINDA KALAN İKİ İŞÇİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Yerli/milli imkanlarla üretilen Aras-2023 dalgıç tespit sonar, Türk Donanması’nın gözbebeği TCG Anadolu’nun üzerinde de yer alıyor. Bu sistemin ayrıca MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesi kapsamında üretilecek olan 6, 7 ve 8’inci gemilerde kullanılacağı da biliniyor.

Türkiye, aslında Aras-2023 ile çok değerli bir yolculuğun ilk ve belki de en kritik adımlarından birini de atmış oluyor. Çünkü ARMELSAN milli imkanlarla bir ‘sonar ailesi’ ortaya koyuyor ve Aras-2023 ilk ürün olarak dikkat çekiyor. Bu durum, gelecek dönemlerde farklı tiplerde, farklı görevler üstlenebilecek sonarların da üretileceğinin sinyallerini veriyor.